Повече от 13 години и половина след потъването на кораба "Хера" Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинения на Милен Балчев и Стефчо Минчев за извършено престъпление по транспорта, при което е последвала смърт на 19 моряци. Двамата са обвинени, че в периода от юли 2002 г. До 13 февруари 2004 г. са допуснали да се повреди плавателния съд, което е довело до трагичния инцидент.

Милен Балчев е бил генерален директор и ръководител "Експлоатация" на фирма "Провидънс шипинг енд трейдинг" ООД. Това дружество е менажирало кораба "Хера", собственост на "MAESTRA SHIPPING S.A.", и плаващ под флага на Камбоджа. Милен Белчев е бил и пълномощник на собственика на фирмата.

Стефчо Минчев пък изпълнявал длъжността "Технически директор", ръководител "Материално техническо снабдяване", ръководител на бреговата структура на търговско дружество "Провидънс шипинг енд трейдинг" ООД и ръководител "Морски операции".

Двамата обвиняеми не извършили необходимия ремонт на кораба и отказали планирани подобни дейности. През септември 2002 г. във Варна те приели без забележки и последващи рекламации ремонта на "Хера". Същевременно разследването е установило, че била извършена замяната на листове ламарина от палубната обшивка и дънния настил с ламарини с дебелини, по-малки от редуцираните остатъчни дебелини спрямо новите построечни такива.

В края на август 2003 г., след извършването на класификационен преглед, възложили и допуснали извършването на преустройство на кораба чрез свалянето на 16 товарни стрели с прилежащото им оборудване, като не уведомили упълномощената от Камбоджанския корабен регистър класификационна организация - Български корабен регистър (БКР).

Освен това двамата не снабдили капитана на кораба с актуална информация за състоянието му.

В резултат на всичко това бурята, в която попаднал корабът при потъването си, причинила деформация повече от допустимата в корпуса. От това е последвало разхлабване на крепежа на люковото закритие на хамбара, при което в него е навлязла много вода.

На 19 февруари 2010 г. разследването по делото беше спряно, тъй като не бяха събрани категорични доказателства за самоличността на извършителя. Разследването обаче беше възобновено на 9 май 2013 г.

Двамата обвиняеми са с мярка за неотклонение "Подписка", като им е наложена и забрана да напускат страната.

Дневник