79-годишна жена от Велики Преслав предала 1350 лева и златни накити, за да „помогне за залавяне на телефонни измамници“, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен.

Около 10,30 часа вчера на стационарния й телефон се обадил непознат мъж. Представил се за полицай Николай Георгиев Николов. Обяснил на жената, че в града има нападение над жени и са задържани петима мъже. В единият от тях бил намерен списък, в който фигурирал и  нейния телефонен номер. Попитал я дали има мобилен телефон и поискал номера му. Жената го продиктувала, а „полицаят“ затворил телефона.

Малко след това й позвънил друг мъж. Той се представил за лекар и й казал, че дъщеря й е претърпяла катастрофа и за лечението й са нужни 10 000 лева. Възрастната жена обяснила, че има малко над 1000 лева. „Лекарят“ се съгласил да му бъде предадена сумата, за да започне лечението на дъщеря й. Веднага след това отново се обадил „полицай Николов“. Казал, че предишното позвъняване било от телефонните измамници и то е било засечено. Помолил я да съдейства на полицията, за да бъдат задържани. За целта я накарал да му продиктува номерата на банкнотите си. Казал й да ги сложи в торба заедно с всички златни накити и да ги постави в хладилника. Там устройствата за намиране на пари и злато, които имали престъпниците, нямало да ги открият.

След това й дали указания да сложи торбата в яке и да го предаде на мъжа, който щял да дойде да иска пари за операцията.

С идеята, че помага на полицаите да заловят измамници жената поставила торба с 1350 лева, златни парички, обеци и синджирче в яке и под непрекъснати указания по мобилния телефон, ги предала на непознат мъж, който дошъл пред дома й. След като разбрал, че е предала всичките си пари и ценности „полицаят“ й казал, че измамникът е задържан. Обещали й в 15 часа да се върнат до дома й, за да върнат якето и описаните банкноти.

Около 17 часа жената разбрала, че е измамена и подала сигнал в полицията.

ШУМ.БГ