За четвърти път  семейството на проф. д.и.н. Рашо Рашев връчи наградата на името на прочутия археолог на изявен студент. Това стана по време на раздаването на дипломите на абсолвентите от факултета по хуманитарни науки в ШУ „Епископ Константин Преславски“.

Тази година наградата получи студентът по археология Георги Руменов Тодоров.

„С името на проф. Рашев се свързва една впечатляваща научна продукция. Без съмнение той е един от големите авторитети в българската средновековна археология. Наградата на името на проф. Рашев неслучайно се връчва в Шуменския университет. Проф. Рашев е един от архитектите на катедра „История и археология“, на специалността археология. Затова за всеки един, който получи тази награда, това е чест, но и задължение към паметта и делото на големия учен“, каза преди обявяването на лауреата доц. д-р Тодор Тодоров.

Наградата на Георги Руменов връчи дъщерята на проф. Рашев Ана Рашева. Тя пожела на Тодоров да има куража и да продължи да се занимава с археология въпреки трудностите. „Все по-трудно става да изберем студент, на когото да връчим наградата, но се стремим да я получи човек, който ще продължи делото на баща ми. Искам да пожелая на Георги да обича археологията и да запази любовта към нея за цял живот“, каза Ана Рашева. 

От своя страна Георги Тодоров благодари за признанието и на преподавателите си проф. Стоян Витлянов и доц. Константин Константинов.

Припомняме, че след трагичния инцидент с влака София-Кардам на 28 февруари 2008 г., в който ученият загина, семейството му осигурява 500 лева за изявен студент в специалностите История и Археология, образователно-квалификационна степен бакалавър.

ШУМ.БГ