Италианското неофашистко движение "Форца нуова" ("Нова сила") нападна редакцията на левия вестник "Република", съобщи агенция "Асошиейтед прес". Това е поредната проява в последно време на екстремисти и крайнодесни в Италия.

Десетина маскирани привърженици на "Форца нуова", облечени в черно и носещи партийното знаме, хвърляха димки по сградата, в която се намират редакциите на "Република" и седмичното ѝ издание "Еспресо". Те носеха транспарант, на който пишеше: "Бойкот на "Еспресо" и "Република". Един от участниците в акцията прочете текст, който нарече "обявяване на война" срещу медийната компания, издател на двата вестника, предаде ДПА.

"Република" редовно съобщава за все по-честите прояви "Форца нуова" и други десни движения и групировки, много от които са насочени срещу имигрантите. 

Ескалацията засили натиска върху министерството на вътрешното министерство официално да разпусне групировките.

Министърът на правосъдието Андреа Орландо каза, че протестът на движението е доказателство за засилване на екстремизма. Дори кметицата на Рим Вирджиния Раджи - която често пъти е критикувана от "Република" - изрази солидарност с вестника.

Кой ръководи "Форца нуова"

"Форца нуова" попадна в международните новини, когато остави три манекена, покрити с фалшива кръв, пред офиса на цветонокожия министър Сесил Киенж през 2013 г. Киенж, която е родена в Демократична република Конго, бе обект на расистки атаки още от началото на службата си в тогавашното правителство. "Имиграцията е геноцидът на народите. Киенж оставка!", пишеше на оставени от организацията листовки.

Партията е член на Алианса за мир и свобода - обединение на няколко европейски национални партии, кое включва европейски нацисти, фашисти и отричащи Холокоста. Самата партия твърди, че е против ислямизацията на Европа и "ционистката агресия" и се противопоставя на санкциите срещу Сирия и Русия, освен това поддържа добри връзки с властите в Беларус. За това съобщава шведското списание "Експо", основано от покойния журналист и писател Стиг Ларшон с цел да разследва националистически, антидемократични и крайнодесни движения.

Председател както на партията "Форца нуова", така и на Алианса, е Роберто Фиоре - съден за тероризъм и свързан с италианската фашистка групировка NAR (Nuclei Armati Rivoluzionari) според "Ескпо". В края на 70-те и 80-те NAR е извършила няколко терористични нападения, а двама нейни членове са осъдени за взрива на жп гарата в Болоня, който уби над 80 души. Според базата данни на Станфордския университет NAR е била една от "най-големите и агресивни десни терористични организации" в Италия по това време.

След тази атака Фиоре е напуснал Италия и е прекарал следващите 20 години във Великобритания, макар че е бил осъден задочно на 9 години затвор за организиране на въоръжена групировка и притежание на експлозиви. Върнал се е в родината едва след изтичането на давността на престъпленията, пише "Експо". Тогава е основал фашистката партия Forza Nuova, на която още е лидер. През 2008 г. Фиоре успява да стане евродепутат. Сега Forza Nuova не е представена в италианския парламент.

Съратници на "Форца нуова" в Алианса са гръцката "Златна зора" и германската Националдемократическа партия (Nationaldemokratische Partei Deutschlands – NPD).

Дневник