Състав на Шуменския окръжен съд наложи мярка „задържане под стржа“ на обвиняемите за грабеж на възрастен мъж от село Каспичан Галин Г. и Туран А., съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна. 

Двата са задържани задържани под стража още в съдебна зала, след като съдът уважи  протеста на Районната прокуратура в Нови пазар срещу определените мерки за неотклонение „Домашен арест“. Протестът е поддържан и от представителя на Окръжната прокуратура в Шумен.

Шуменският окръжен съд определи най-тежките мерки за процесуална принуда, след като прие, че е налице реална опасност обвиняемите да се укрият и да извършат друго престъпление, ако са на свобода.

Припомняме, че 34-годишният Галин Г., 30-годишният Туран А. и 17-годишният Тунджай Р. са привлечени като обвиняеми за престъпление по член 198, ал. 1, във връзка с член 20, ал. 2 от НК от Районната прокуратура в Нови пазар.

На 14 ноември 2017 г. около полунощ с маски на главите те се промъкнали в дома на 78-годишен мъж от село Каспичан, който живеел сам. Със заплаха с нож поискали от стареца да им даде парите си. Възрастният човек обяснил, че държи 150 лева под възглавницата си. Обвиняемите отнели парите, дебитната карта с ПИН-кода, мобилен телефон „Нокиа“ и фенерче и напуснали дома на жертвата си.  За да прикрият действията си, изгорили част от дрехите, с които били облечени в нощта на грабежа. Отнетият мобилен телефон бил захвърлен от мост на река в района на град Каспичан, а парите на стареца похарчили за водка и шоколад.

След грабежа с автомобил тримата пристигнали във Варна. Галин и Туран изтеглили от банкомат 160 лева от дебитната карта на ограбения. За  престъплението по член 249 от НК материалите ще бъдат отделени от образуваното досъдебно производство за грабежа и ще бъдат изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура във Варна.

На непълнолетния съучастник на задържаните под стража Галин и Туран  - 17-годишния Тунджай, Районният съд в Нови пазар наложил надзор от инспектор в детска педагогическа стая при РУ на МВР.

Определенията на Шуменския окръжен съд, с които са взети мерки за неотклонение на двамата обвиняеми, не подлежат на обжалване.

ШУМ.БГ