Холандия ще се присъедини към Австрия по иск в Съда на Европейския съюз срещу германските планове за тол-такса по магистралите, която би дискриминирала чужденците, съобщи днес транспортното министерство, цитирано от ДПА и БТА.

Холандия беше дала сигнал за намеренията си, когато Австрия внесе иска през октомври. Тя настоява, че германският план нарушава европейските разпоредби.

Кабинетът е на мнение, точно както и Австрия, че германският план за магистрални тол-такси е дискриминационен и нарушава принципите на свободния пътнически поток, се посочва в съобщение.

Тол-таксата би струвала на холандските шофьори между 60 милиона и 100 милиона евро (70.5 милиона и 1117.5 милиона долара) годишно, уточни министерството.

Според плана германските шофьори ще бъдат компенсирани за таксата чрез отстъпки при данъците за автомобилите им. Шофьорите от други страни на ЕС обаче като Австрия, Италия и Франция няма да получат такива намаления и ще плащат цялата пътна такса.

Законът е резултат от постигнат компромис с Европейската комисия, който принуди Берлин да направи таксата по-справедлива за чужденците. Милиони шофьори в съседните страни използват редовно германските пътища.

Планът за пътната такса е проект на Християнсоциалния съюз (ХСС) - баварския съюзник на Християндемократическия съюз (ХДС) на германския канцлер Ангела Меркел.

Новата тол-система, която трябва да влезе в сила от 1 януари 2019 година, предвижда различни видове пропуски за шофьорите, като годишната карта за преминаване ще струва 130 евро за германските и чуждестранните автомобили, отбелязва "Франс прес".

Dnevnik.bg