Европейският парламент приветства съвместния доклад за напредъка на преговорите относно Брекзит и препоръчва преминаване към втора фаза, предаде пресслужбата на институцията.

В резолюция, гласувана в сряда, парламентът прие съвместния доклад относно напредъка на преговорите за Брекзит, който беше представен от преговарящите от ЕС и Обединеното кралство на 7 декември. Резолюцията беше приета с 556 гласа "за" срещу 62 гласа "против" и 68 "въздържал се".

Евродепутатите препоръчват на държавните и правителствени ръководители на държавите членки да се премине към втората фаза. Според тях изказвания като това, което скоро направи Дейвид Дейвис, рискуват да подкопаят добросъвестното водене на преговорите, което се наблюдава до момента.

През уикенда министърът за Брекзит Дейвид Дейвис каза, че Великобритания няма да плати на Европейския съюз сметката по "развода", изчислена на 40-45 милиарда евро, ако не успее да сключи търговско споразумение с Брюксел.

Евродепутатите подчертават, че преговорите ще постигнат напредък по време на втората фаза (за търговията и преходния период) само ако правителството на Великобритания напълно спазва своята част от споразумението по общия доклад и това споразумение бъде включено и в проекта на споразумение за оттегляне.

Парламентът отбелязва пет нерешени въпроса, без чието разрешаване той няма да даде одобрението си на окончателното споразумение:

- Разширяване на обхвата на правата на гражданите и за бъдещи партньори;
- Наличието на лека административна процедура за гражданите на ЕС и Великобритания, които кандидатстват за статут на постоянно пребиваващ;
- Решенията на Европейския съд относно правата на гражданите трябва да бъдат обвързващи. Ролята на омбудсмана, въведена, за да разглежда жалбите на гражданите, трябва да бъде определена;
- Гарантирано право на свободно движение на гражданите на Великобритания, които в момента пребивават в една от страните от ЕС;
- Ангажиментите на Обединеното кралство към Северна Ирландия трябва да бъдат изпълнени.

За преходния период, който трябва да бъде с ограничено времетраене, евродепутатите искат Обединеното кралство изцяло да прилага правото на ЕС (включително правата на гражданите) и да осъществява съответния редовен надзор за това.

Окончателната форма на бъдещите отношения между ЕС и Великобритания ще бъде определена във втората фаза на преговорите. Тя трябва да бъде основана на здрави и недвусмислени принципи и би могла да бъде под формата на споразумение за асоцииране, посочват евродепутатите.

Лидерите на ЕС трябва да решат в петък дали да дадат зелена светлина за старта на преговорите с Великобритания за преходния период след Брекзит и бъдещите търговски отношения

Дневник