Каквито и механизми да се приемат, плавното прогнозируемо поскъпване на питейната вода остава неизбежно. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от БТА, на дискусия за финансирането на ВиК-сектора, организирана от парламентарните комисии по регионално развитие и по околна среда и води.

Миналата седмица омбудсманът Мая Манолова настоя Комисията за енергийно и водно регулиране да намали цените, одобрени с инвестиционните планове на ВиК дружествата още преди година и предупреди, че ще ангажира прокуратурата, ако това не се случи.

Днес министърът напомни, че в случая става дума за услугата предоставяне на питейна вода с необходимото качество и количество и отвеждането на отпадните води, която струва пари.

При повишението на цените ще се следи строго социалният компонент, увери министърът. По думите му коментарите за шоково поскъпване са несъстоятелни, защото причина за него са приети през 2015 г. промени в Закона за водите. С тях е въведено изискването за единна цена на водата на обособена територия, довело до поскъпване с 60 - 70% в различни общини.

Министърът отбеляза, че в стратегията за финансиране на ВиК-отрасъла е предложено въвеждането на водни социални помощи за най-уязвимите, най-бедните граждани. Те ще бъдат поети за сметка на приходите на ВиК операторите от всички останали, каза той. Нанков посочи, че това е солидарен подход.

Ще се събират по 0.10 лв. на всеки потребен кубичен метър вода. При потребление от около 500 млн. кубика на годишна база става въпрос за ресурс от около 50 млн. лв., който ще бъде влаган за подобряване на инфраструктурата в населените места, които по обективни причини са лишени от достъп до европейско и друго финансиране, каза министърът.

Без сериозен консенсус бъдещето на ВиК-отрасъла не би могло да бъде розово, коментира той.

Нанков определи ВиК-сектора като един от най-тежките в обществено-икономическия живот - над 90 хил. км ВиК-мрежа, над 5000 резервоара, 3000 помпени станции, над 90 пречиствателни станции и над 6000 водоизточника.
Инвестиции през настоящия програмен период, в по-голямата си част по линия на оперативната програма "Околна среда" се базират на нов подход - бенефициенти да бъдат ВиК-дружествата, като ще се финансират част от инвестициите им, коментира министърът. Той допълни, че европейските средства не покриват и половината от нуждите на сектора, но решават най-наболелите проблеми. Нуждата е от 5.5 млрд. лв. инвестиции, а от еврофондовете се осигуряват около 2.5 млрд. лв.

Дневник