Ревизионистки сили" и "мошенически режими" са основните заплахи за националната сигурност на САЩ, като под първите се разбират Китай и Русия, а под вторите – Северна Корея и Иран.

Това каза съветникът по националната сигурност Хърбърт Макмастър, обобщавайки основните елементи от правителствена стратегия, която ще бъде оповестена официално в понеделник. Тя ще приоритизира четири "жизненоважни национални интереса" - защита на родината и народа; просперитет на американците; запазване на мира чрез сила; засилване на американското влияние.

Освен "ревизионистките сили" и "мошеническите режими", третата най-голяма заплаха са "транснационалните терористични организации", каза Макмастър по време на събитие, организирано от британския институт Policy Exchange.

"Геополитиката се връща и се връща здравата, след тази ваканция от историята, която си позволихме в т.нар. период след Студената война", каза той. По думите на Макмастър Русия заплашва САЩ с т.нар. "ново поколение военно дело" и сложни пропагандни и подривни дейности, които опитват да всеят разкол в обществото. Той обаче не спомена руската намеса в президентските избори през 2016 г., отбелязва телевизия ABC.

Вашингтон вижда икономическата агресия на Китай като "предизвикателство към основания на правила икономически ред, който позволи на стотици милиони души да се измъкнат от бедността".

САЩ ще се насочат към стратегия на "конкурентна ангажираност" - тоест към идеята, че американският просперитет е част от националната сигурност. "САЩ и Великобритания не могат да бъдат сили за мир и стабилност в света, ако не сме в икономическо и финансово добро положение".

По думите на Макмастър, резолюциите на ООН не са достатъчни за справяне със Северна Корея, а най-добрата стратегия спрямо Иран е да се излезе извън обхвата на ядрената сделка на Барак Обама с Техеран.

Дневник