Играчите oт Континенталната хокейна лига (КХЛ) получиха разрешение да участват в олимпийския турнир. Русия също ще изпрати отбор на игрите в Пьончан, като той ще се състезава под неутрален флаг заради наказанието, което беше наложено на страната от Международния олимпийски комитет (МОК).

"Бордът на директорите на КХЛ подкрепя решението да има руски отбор в Пьночан под неутрален флаг и също така пожелава успех на всички играчи от лигата, които ще представят националните отбори на своите страни", се казва в съобщението на КХЛ.

Евентуално отсъствие на играчите от руската лига щеше да е много голям удар за олимпийския турнир, след като Националната хокейна лига (НХЛ) спря от участие своите състезатели.

КХЛ е второто най-силно първенство след НХЛ. През настоящия сезона в него участват 27 отбора от седем страни - 21 от Русия и по един от Беларус, Латвия, Финландия, Словакия, Казахстан и Китай.

Миналия месец президентът на КХЛ Дмитрий Чернишенко заяви, че лигата може да забрани на играчите да пътуват за Пьончан след санкциите срещу руския спорт заради разкритията за държавно спонсорирана допинг схема.

Президентът Владимир Путин и спортните ръководителите в Русия обаче дадоха зелена светлина на своите спортисти да се състезават в Пьончан под неутрален флаг и химн.

Дневник