Между България и Норвегия има голям нереализиран потенциал за повишаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, заяви президентът Румен Радев по време на среща на "Дондуков" 2 с министър-председателя на Кралство Норвегия Ерна Солберг.

Двамата обсъдиха българските приоритети по време на председателството на Съвета на Европейския съюз. Премиерът на Норвегия подкрепи позицията на България за извеждането на европейската интеграция на Западните Балкани като ключов приоритет на председателството, посочват от администрацията на държавния глава. "Кралство Норвегия има дългогодишна традиция на взаимоотношения с европейските държави, които не са членки на ЕС. Въпреки че сме отдалечени от региона, подкрепяме приоритета на България за интеграция на Западните Балкани, защото това ще има позитивен ефект за сигурността за всички нас", заяви Солберг.

Радев благодари за подкрепата за българската кандидатура за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и потвърди готовността на страната да бъде неин пълноценен и надежден член. Той посочи още, че България черпи от опита и добрите практики на Норвегия в областта на защитата на труда и социалната политика.

Двамата обсъдиха и въпроси от европейския дневен ред като начините за увеличаване на енергийната ефективност и енергийната диверсификация в Европа, както и необходимостта от единна политика по отношение на миграцията.

Дневник