Цената за кубик вода в Шумен да е 1 лв., защото не е питейна, а за поливни нужди, поискаха днес шуменци, излезли на протест за високата цена на водата. Протестът бе организиран от БСП.

Над 100 човека се събраха първо пред сградата на Областна управа в Шумен. Пред множеството общинският лидер на БСП Веселин Пенчев прочете декларация, в която се настоява цената на водата да се върне до 2,64 лв. „Настояваме областният управител и кметовете на общините в Шуменска област да предприемат незабавни действия за връщане на цената на водата на 2,64лв. на кубик“, заяви Пенчев. При това изявление част от хората поискаха още по-ниска цена за кубик – от 1 лв.

След това Веселин Пенчев прочете имената на общинските съветници в Шумен и посочи, кой е гласувал „за“ и кой „против“ бизнес плана на ВиК, при което се чуха викове за оставки.

Неколцина от събралите се поискаха да излезе областният управител Стефан Желев, след което щурмуваха сградата на областната управа. Вътре, след като установиха, че губернаторът го няма, те накараха при тях да слезе заместник областният управител Петко Шаренков. Той се опита да успокои тълпата, която отвърна отново с викове „оставки“.

След близо 50-минутен протест пред Областна управа, множеството се отправи към сградата на община Шумен. Там хората поискаха при тях да слезе кметът. Като разбраха, че и него го няма, поискаха и неговата оставка.

Охранителите на общината предложиха хората да излъчат няколко души и да се срещнат вътре в сградата със заместник-кмета Росица Антонова, но те отказаха.

В края на протеста общинският лидер на БСП Веселин Пенчев каза, че групата съветници от партията ще предложи на сесията в четвъртък (21 декември) местният парламент да преразгледа бизнес плана на ВиК с искане за намаляване цената на водата. Той призова гражданите преди заседанието на Общинския съвет да се съберат пред сградата на адмнистрацията, за да чуят решението на съветниците.

ШУМ.БГ