Шуменският университет /ШУ/ остава на последните места в класацията на висшите училища в страната. Това сочат данните в Рейтинговата система на МОН за 2017-та година.

ШУ запазва миналогодишната си позиция в 10 от професионалните направления. В 4 пада с няколко места надолу, а в 3 се издига нагоре спрямо 2016-та.

Шуменският ВУЗ е на последно място в страната в направленията „Архитектура, строителство и геодезия“, „Биологически науки“, „Информатика и компютърни науки“, „История и археология“, „Математика“, „Национална сигурност“, „Обществени комуникации и информационни науки“, „Растителна защита, религия и теология“, „Химически науки“.

ШУ подобрява представянето си в „Общо инженерство“, където от предпоследно 12-то място м.г. сега е на 7-мо, както и в направленията „Педагогика на обучението по...“ /едно място по-нагоре/ и „Социални дейности“ /2 места нагоре/.
Влошаване на резултата се наблюдава в направления „Комуникационна и компютърна техника“, „Икономика“, „Информатика и компютърни науки“ и „Обществени комуникации и информационни науки“.

Актуализираното издание на рейтинговата системата за 2017 година съдържа информация за 51 акредитирани висши училища в България, които предлагат обучение по специалности, разпределени в 52 професионални направления.

ШУМ.БГ