Хората са социални същества и редовното общуване с близки и приятели доказано е един от основните фактори за здраве и дълголетие. Ново британско проучване обаче установява, че един от осем души във Великобритания изобщо няма близки приятели, а завързването на нови приятелства става все по-трудно и рядко с напредването на възрастта, съобщава "Хъфингтън поуст".

Проучването е проведено от фондация Relate. Ръководителят й Мартин Бъроу пояснява, че една от основните причини за социална изолация на хората може да се окаже рутината, а голяма част от възрастните попадат в нея - работа, домакинстване, сън и евентуално грижа за деца.

На този фон приятелствата изпадат на все по-ниски позиции сред приоритетите, установява анкетата, а новите познанства изобщо не се гледат като на възможност за нови близки приятелства. Много по-лесно е да спечелиш приятели като дете и затова оттогава са най-трайните отношения, макар че и те често залиняват, обобщават от организацията.

Фондацията, която предлага консултации за семейства и самотни хора, дава пет съвета за това как възрастен човек може да спечели нови приятели:

1. Намерете нови хобита и места

Звучи като клише и не като нещо, което е лесно да се направи, особено щом рутината е основна пречка на приятелствата. Но точно затова е вярно, настояват от организацията. Изисква се усилие да се разчупи поне малко рутинния режим на живот, като се намерят нови интереси, клубове и места за прекарване на свободното време. Така човек може да разшири и кръга на контактите си, защото в противен случай в свободното си време ще прави все едни и същи неща с едни и същи хора и на едни и същи места, докато в крайна сметка и развлечението и приятелствата не се превърнат в част от рутината, предупреждават специалистите.

2. Не отписвайте с лека ръка новите познайници

Един от големите проблеми в комуникацията на порасналите хора е, че стават взискателни към компанията си и изграждат определен идеал за типа хора, с които предпочитат да общуват. Това обаче силно ги ограничава в търсенето на нови приятели, а пък разнообразието идва точно от изненадващите и различни от обичайните хора в живота им. Там е и тайната на децата в лесното сприятеляване - нямат предразсъдъци и изисквания към другите, готови са да дадат шанс на всекиго. Съветът на фондацията към порасналите е и те да дават повече шанс на непознатите.

3. Бъдете проактивни

За много хора, особено пък за британците, които са възпитани във въздържаност, мисълта да направят първата крачка с непознат, е скандална. Но ако търсят нови приятели, трябва да демонстрират интерес и дори понякога първи да предлагат срещи и занимания, подсказват от Relate. Хората, които винаги чакат инициативата да дойде от другите, може да чакат до безкрай, особено ако заради рутината си, изглежда че са постоянно заети и недостъпни.

Това също е заимствано от начина, по който действат децата в отношенията си - ако някой им е интересен и искат да го виждат, просто го канят и не се притесняват дали не досаждат.

4. Поддържайте контакти лице-в-лице

Онлайн комуникацията е страхотен начин за поддържане на връзката със стари приятели и добра първа крачка с потенциални нови, но не е достатъчна, казва Мартин Бъроу. Срещите на живо все още имат далеч по-голяма стойност за изграждането на взаимоотношения с някого, дори и това да става рядко и бавно. Разбира се, ако личните срещи са по-често, ще е и по-бързо.

5. Възродете стари приятелства

Винаги си струва човек да полага усилия в поддържането на приятелствата си, а ако социалният ви живот се е стеснил прекалено много и чувствате самота, точно старите приятелства може да са най-лесни и приятни за подновяване, съветват от фондацията за консултация на човшките взаимоотношения. Дори най-добрите приятелства от детството се разпадат при различни обстоятелства, но пък лесно се съживяват, ако поне една от страните иска това.

Дневник