Консервативната Народна партия (OVP) в Австрия сключи коалиционно споразумение за управление с крайно дясната Партия на свободата (FPO) и в новото правителство партия, основана от бивши нацисти и довела Австрия до дипломатическа изолация в Европа, ще управлява министерствата на отбраната, на вътрешните и на външните работи.

Докато крайната десница получава апарата за сигурност, партията на едва 31-годишния Себастиан Курц ще контролира министерствата на финансите, правосъдието и земеделието. Курц, който ще стане канцлер, както и коалиционният му партньор Ханс Кристиан Щрахе, се срещнаха в събота с президента Александер Ван дер Белен и в началото на следващата седмица правителството ще може да положи клетва.

Заради влизането на Партията на свободата в правителството във Виена през 2000г. Европейският съюз наложи санкции и дипломатическта изолация на страната. Сега Председателят на FPO Херберт Кикл ще стане вътрешен министър. Съпартиецът му Марио Кунасек ще поеме отбраната, а Карин Кнайсл - специалистка по международно право и Близкия изток, ще оглави австрийската дипломация.

Подкрепеният от FPO Норберт Хофер, който бе опонент на Ван дер Белен на президентските избори, сега ще бъде министър по въпросите на инфраструктурата. Щрахе ще бъде вицеканцлер и така крайната десница ще разполага с 6 министерски кресла.

Курц потвърди в събота, че финансов министър ще стане Хартвиг Льогер, който идва от застрахователния бизнес.

След преговори, продължили седмици наред, крайната десница се завръща в управлението за трети път и след повече от десетилетие в опозиция. Това става половин година преди страната да поеме от България председателството на Европейския съвет в средата на 2018г.

FPO има декларативно антиимигрантска и евроскептична политика, но Курц настоява, че правителството му ще бъде проевропейско. Като гаранция, че ще се следва тази линия, канцлерството ще поеме контрола над част от евпропейските отдели във външното министерство, обяснява пред "Ройтерс" представител на OVP.

Агенцията припомня, че партията на Курц е водела също антиимигрантска кампания и обръща внимание на символичното място, избрано за представянето заедно с Щрахе на коалиционното споразумение. Това е хълмът Каленберг, известен като мястото на Битката за Виена от 1683г., където е разбита обсадата на града от османската армия. Това събитие е останало в историята като символ на спиране настъплението на мюсюлманската армия в Европа.

Двамата досега не са обяснявали изрично защо са избрали точно Каленберг, но за австрийците сигналът е ясен, защото партиите им предупреждаваха по време на кампанията, че в Австрия възникват "паралелни общества" на мюсюлмани. В страна с 8.7 млн. души население мюсюлманите са над половин милион, като над половината от тях са турци или родени в Турция. В Австрия не е имало големи ислямистки нападения като тези в Париж, Брюксел или Берлин.

По въпросите на ЕС Курц и Щрахе да заявявали, че са против членството на Турция в съюза и мнозинството австрийци ги подкрепят за това.

Партията на свободата не само стана трета сила в парламента, но и постига най-значителното присъствие във властта за евроскептична партия в ЕС. Част от причините е отказът на FPO от призивите за референдум за напускане на ЕС, а заедно с OVP предпочитат вместо гласуване като това за Брекзит да се фокусират върху конкретни промени в съюза като по-добра охрана на външните граници и предаване повече власт на националните столици.

Дневник