Необосновано, без връзка с реалностите в сектора, непрозрачно и напълно непазарно се предприемат действия за значително увеличение на цената на електроенергията, пишат в съобщение до медиите няколко организации - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), КНСБ, КТ "Подкрепа", Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК).

Посочва се, че през последните дни този процес ескалира рязко до претенции от страна на търговците за прекратяване на договори за доставка или налагане едностранно на цени с между 30 и 65% по-високи спрямо установените до момента.

В ефира на БНР председателят на АИКБ Васил Велев дори обяви, че на енергийната борса има примери за картел и спекулативни сделки.

Организациите напомнят, че след създаването на енергийната борса пазарът на електроенергия у нас вече се доминира от търговията на свободен пазар, което се подкрепя от национално представителните работодателски и синдикални организации като модел за устойчива конкурентна среда, осигуряваща подобрение качеството на услугите и оптимизиране на цената на електрическата енергия.

Какъв е проблемът

Членове на АИКБ съобщават, че са получили писма от търговци на ток, с които са уведомени, че от 1 февруари се повишават цените, на които ще им бъде доставяна енергия, като за различните дружества повишението е различно и варира от 30 до 65%.

Мартин Георгиев, председател на УС на Асоциацията на търговците на електроенергия в България, обясни пред БНР, че това поскъпване се налага, след като в Европа за последната година основните суровини - петрол, природен газ и въглища, са поскъпнали средно с 0% и това нямало как да не се отрази на пазара в България. В допълнение през миналата година търговците на ток се наложило да поемат значителна част от това поскъпване върху себе си, в резултат на което акумулирали 70 млн. лв. загуби.

Васил Велев репликира, че в България въглищата не са поскъпвали, нито е имало повишение на цената на ядреното гориво. Няма фундамент за ръст на цените у нас. Няма и техническа причина по линия на търсене и предлагане, тъй като някои търговци няма къде да си пласират енергията, обясни той.

Разказа за спекулативни сделки на енергийната борса, при които през лятото имало сделки за 69 лв. на мегаватчас, при положение че пазарната цена била 80 лв., а същите количества сега се предлагали на купувачите за 120 лв. Обясни, че заради случващото се са започнали разговори със синдикатите за предприемане на стачни действия.

Спекулативното и необосновано повишаване на цената на електрическата енергия ще доведе до фалити, загуба на трайни работни места и "замразяване" нивата на доходите в редица браншове и отрасли, предупреждават в писмото си и организациите. Допълват, че ефектът от такова поскъпване ще доведе и до ръст на цените на хранителни и нехранителни стоки. Увеличението засяга както бизнеса, така и държавни и общински администрации, болници, училища, членовете на синдикатите и всички работещи български граждани. Пренасяйки се към цените на регулиран пазар, ще засегне всеки битов абонат, пише в писмото.

Некоректните търговски практики включват и нови задължения в системата на енергетиката, като няколко търговеца дължат вече десетки милиони левове към фонда за сигурност на електроенергийната система, се допълва в текста.

Държавата да си влезе в контролните функции

От различните изказвания по темата се разбра, че държавните органи, които трябва да гарантират коректността на сделките на пазара на ток, не упражняват контролните си функции и допускат да се извършват съмнителни сделки, които в другите страни се наказват.

Мартин Георгиев също призова държавните органи да се самосезират и да не допускат пазарът на балансираща енергия да се криминализира. Но в същото време посочи, че има и търговци на ток, които са фалирали или са пред тази опасност след поскъпването на цените през миналата година. Според него обаче не може да се говори за картел и спекула при търговията на енергия през борсата, която предоставя прозрачност и където работят над 150 лицензирани търговци на ток. Освен това имало заводи, които купуват ток директно от производителите, което означава, че получавали по-изгодни цени.

Според него с промяната в Закона за енергетиката, одобрена от парламента, с която всички производители на ток над 5 мегавата се задължават да търгуват на борсата, ще се създаде нов монопол. Причината за това е, че чрез измененията енергийната борса се превръща в единствен купувач, какъвто в момента е НЕК. Това щяло да даде възможност на борсата своеволно да увеличава таксите, които се начисляват върху цената на изтъргуваната енергия.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), КНСБ, КТ "Подкрепа", Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската стопанска камара (БСК) настояват за незабавни и конкретни стъпки към ограничаване на вредни практики и недопускане на напрежение в системата на българската енергетика и индустрия в началото на зимния период.

Дневник