Слънчеви очила през зимата?!... Категорично ДА! Слънчевите очила трябва да са предпочитан защитен аксесоар през най-студения сезон в годината. Това казват специалистите от оптика „Солеооптик“ в Шумен и обясняват, че вредното влияние на слънцето е не само през лятото, а и през зимата. Дори може да се приеме, че през зимата неговите лъчи са по-вредни, защото докато през лятото хората се крият на сянка, то през зимата се стараят да прекарват максимално време на слънце. Освен това зимното слънце стои по-ниско в небето, лъчите му падат под по-малък ъгъл, а това води до по-дълго пряко излагане на очите от влиянието им. Снегът и вятърът са още един фактор, който изисква слънчеви очила, защото снежната покривка отразява вредните лъчи, а студеният вятър често предизвиква сълзене.

"Много хора приемат носенето на слънчеви очила през зимата като каприз, а всъщност това е разумна грижа за очното здраве. UV- лъчите могат да причинят сериозни увреждания на очите ви, независимо дали навън е +35 или -15 градуса. Дългият престой на слънце без защита може да засегне различните слоеве на окото и да причини различни заболявания /конюнктивит, кератит, катаракта/”, обяснява оптикът З. Пенчева.

Тя напомни, че ако държим на здравето на нашите очи,  трябва да подминаваме уличните търговци на слънчеви очила, където предлаганите стоки са без UV-защита, а стъклата им са изработени от неоптичен полимер, който допълнително засилва риска от увреждане на очите.

За да сме сигурни, че ще закупим слънчеви очила със съответната защита (филтриране на електромагнитните и  UV лъчи с дължина до 400 nm), е задължително да използваме услугите на оптика. Препоръчаните очила от специалиста са ефикасно средство за предотвратяване на увреждания на роговицата, лещата, ретината на окото.

В оптика „Солеооптик“ можем да изберем качествени слънчеви очила сред 300 модела на 20 бранда. Специалистите там ще ни помогнат да подберем най-подходящия вид, модел и категория, съобразено с нуждите и желанията ни. Съветът им е през зимата да носите слънчеви очила с малко по-светли или преливащи нюанси или огледален ефект на стъклата, като уточняват, че по-светлите стъкла не означават по-слаба защита за окото.

 „Разбира се, изборът за цвят и насищане на стъклото е личен избор. Тук е мястото да напомня, че очилата с бяло стъкло (без цвят) също могат да бъдат с UV-защита, което е много добър вариант за хората с диоптрична корекция. А те трябва да бъдат още по-предпазливи по отношение на слънцето. Освен това, важно е да отбележим отново, че при нас всеки един модел слънчеви очила може да бъде поръчан със стъкла с диоптър. За да защитите очите си, може да изберете и от подходящите за всички сезони фотохромни (фотосоларни, хелиоматични) стъкла или такива с поляризиращ филтър“, обясни още Пенчева.

Тя напомни, че не трябва да пренебрегваме и нуждата от защита на детските очи, тъй като малчуганите най-много обичат да играят на снега под слънчевите лъчи, което води до риск от алергии.

За да получите най-точна информация, какви слънчеви очила са подходящи за Вашите нужди според Вашето ежедневие, може да потърсите съвет от специалистите на оптика „Солеооптик“ на място. Освен да разгледате всички модели на място, ще може да се възползвате и от предпразнични намаления и подаръци.

Оптика „Солеооптик“, адрес: гр. Шумен, ул. „Цар Петър“ 1А (до бившето кафе „Камина“) или на тел: 0877807955; ул. ”Цар Освободител” 131, тел. 08795984489(до банка ОББ и стара поликлиника).

Рекламна публикация