3,514 млн. лв. без ДДС ще даде община Шумен за облагородяване на района около „Арена Шумен“.

2,782 млн. лв. без ДДС са заложени за проектиране и изграждане на кръгови кръстовища край новата зала „Арена Шумен“ за ремонт на улиците около нея. Други 731 хил. лв. ще отидат за изграждане на автоматизирана поливна система за зелените площи на територията на залата.

За всичко това общината обяви обществена поръчка.

От този, който я спечели, общината иска изграждане на ново и ремонт на съществуващо улично осветление на кръстовищата, подходите към тях и на всички тротоари около залата. Предвидено е преместване на съществуващи комуникационни и енергийни мрежи, включително и електропровод 20 kV, изграждане на вертикална и хоризонтална сигнализация на кръстовищата, ремонт и разширение на съществуващи тротоари с нови тротоарни плочки и бордюри, повдигната пешеходна пътека на централния вход на терена за зала „Арена Шумен“.

Общината изисква кръговите кръстовища – пред Гръцкия блок и пред Паметника на 5-ти полк, да се направят с бордюри, а вътрешната им част да се декорира с трайни настилки или скален инертен материал.

Също така трябва да се разшири северният тротоар на ул. „Марица“ и да се направи 5 метра, като пак там се направи нова автобусна спирка.

Предвидено е да се образува локално платно за спиране на таксита от военния паметник до пешеходната пътека на централния вход на залата, а на ул. „Перуника“ от ул. „Марица“ до ул. „Гиньо Писков“ да се извърши ремонт. 

Средствата за всичко ще се заложат в бюджета на община Шумен за 2018-та и 2019-та, като плащанията ще се извършват на части. Парите се очаква да дойдат от продажбата на терените, североизточно от залата.

След сключване на договор с изпълнителя, общината определя 40 дни срок за проектиране и 6 месеца за изпълнение на строителството. 

ШУМ.БГ