Уволненият и изпратен в затвора каталунски вицепремиер Ориол Жункерас лично отстъпи от исканията за едностранно отделяне на автономната област от Испания ден преди края на кампанията за вота на 21 декември, предаде "Ройтерс".

В писмени отговори на въпроси на агенцията Жункерас, който е лидер на Каталунската републиканска левица (ERC) - все още фаворит на изборите в четвъртък според някои проучвания - казва, че независимостта на Каталуня не бива да е на всяка цена. Само дни по-рано официалният му "заместник" Марта Ровира, която беше водачът на листата и лицето на кампанията на ERC, след като лидерът се озова в затвора заради обвиненията в бунт и подстрекателство към размирици - даде приоритет на социалната справедливост пред каузата за независимост.

"Мога да ви уверя, че ние първо сме демократи и после сме сепаратисти и че целта (независимостта) невинаги оправдава средствата." "Ройтерс" не публикува целия текст на отговорите му, нито въпросите, които му е задала, но определя думите му като протягане на "маслинова клонка" към Мадрид, но същото може да се каже и за отношението му към каталунците, които не подкрепят независимостта: "Бих им казал, че всеки трябва да се уважава и че различията винаги трябва да се решават по демократичен път."

В дните преди парламентът в Барселона да обяви едностранно независимост заради резултатите от референдума, считан от Мадрид за незаконен, ERC се смяташе за по-неотстъпчивия партньор в коалицията "Заедно за "Да", която управляваше Каталуня начело с премиера Карлес Пучдемон. Местни медии тогава писаха, че Пучдемон е бил склонен да свика предсрочни избори, за да избегне прякото управление на Мадрид, но срещнал съпротива именно от Жункерас. Партията на последния беше и недвусмислен фаворит в социологическите проучвания часове след като бе обявено прякото управление.

Междувременно Пучдемон, който според част от изследванията ще се състезава за първото място на вота с ERC (а според други - и с искащата оставане в Испания "Граждани"), увери в интервю с каталунското радио RAC1, че няма да има проблем да се върне и да стане премиер, ако спечели изборите. Минута по-рано той каза, че смята да прекара Коледа в Белгия и се надява семейството му да може да го посети.

В. "Ла Вангуардия" отбелязва, че завръщането на Пучдемон би било сложно заради същите обвинения, по които Жункерас и други министри (впоследствие освободени) се озоваха в превантивния арест. По-рано от неговата партия се заиграваха с възможността бившият премиер да се върне за края на кампанията на коалицията му, "Заедно за Каталуня", във вторник.

За ERC последното събитие от нея ще е пред затвора, където се намира Жункерас. В кратко интервю, което даде лидерът в понеделник, също за радио CAT1, той непряко нападна Пучдемон заради решението му да отиде в Белгия, след като испанският премиер Мариано Рахой наложи пряко управление и го уволни. "Никога не се крия заради това, което правя, и съм последователен в действията си, решенията, мислите, чувствата и волята си", изтъкна бившият вицепремиер, обяснявайки защо се намира в затвора. Критиците на Пучдемон го обвиняват, че е отишъл в Белгия, за да избяга от правосъдието - предположение, което той отхвърля.

Dnevnik.bg