Старши треньорът на "Барселона" Ернесто Валверде обяви за абсурдна липсата на системата за видеопрегледи (VAR) в Примера дивисион. Той призова за въвеждането й, след като за трети път в последните четири кръга редовно попадение на каталунците не беше зачетено.

В неделя "Барселона" разгроми с 4:0 "Депортиво" (Ла Коруня). В края на първото полувреме Луис Суарес отправи удар отблизо, при който топката премина голлинията, преди да бъде избита от вратаря. Реферите обаче дадоха знак играта да продължи.

"Не видях добре ситуацията, но с помощта на технологията ще знаем дали топката е влязла. Недоумявам защо видеопрегледите не се използват в Примера дивисион. Може би оборудването е твърде скъпо, но е абсурдно да го нямаме", заяви Валверде след края на мача.

В края на ноември "Барселона" беше ощетен при подобна ситуация в мач с "Валенсия" (1:1), когато гол на Лионел Меси не беше зачетен. Редовно попадение на аржентинеца не беше признато и срещу "Селта" (2:2), когато му беше маркирана несъществуваща засада.

Примера дивисион е единственото от петте големи първенства в Европа, което не използва системата за видеоповторение или технологията за голлинията. Вариантът първоначално беше отхвърлен, след като от федерацията го обявиха за прекалено скъп. От следващия сезон испанското първенство ще използва системата.

В събота предстои първото издание на "класико" за сезона. "Барселона" гостува на "Реал" (Мадрид), който пропусна кръга в Испания заради участието си на световното клубно първенство. Европейският шампион успя да защити трофея от миналата година след минимална победа срещу "Гремио" във финала.

Dnevnik.bg