Крайбрежната алея на река Сена в Париж и историческият център на Рим са най-популярните туристически обекти, част от културното наследство на ЮНЕСКО, за които е била търсена информация в "Уикипедия". Това показва изследване на европейската статистическа агенция "Евростат", а данните са за 2015 г..

Близо 7 млн. души са потърсили информация в "Уикипедия" за крайбрежната алея на Сена във френската столица. Това е едно от най-популярните места в Париж, заедно с Айфеловата кула и Триумфалната арка. Близо 6 млн. души пък са използвали онлайн енциклопедията, за да научат нещо ново за историческия център в Рим, в който попада и Колизеумът.

Тъй като под егидата на ЮНЕСКО попадат повече от 1000 обекта, от Евростат са посочили кои са 20-те най-търсени в "Уикипедия". От тях половината се намират в Европейския съюз.

Следващите в класацията са историческата част на Истанбул и концентрационният лагер Аушвиц с около 4.5 млн. прегледа. Статуята на свободата в САЩ, Великата китайска стена, Тадж Махал в Индия, историческият център на Виена, Будапеща и Ватикана попълват първата половина от таблицата.

Във втората десетка попадат историческият център на градовете Мексико и Прага, археологическият комплекс около Помпей в Италия, каналите във Венеция, Мачу Пикчу в Перу, Кремъл и Червеният площад в Москва, историческият център на Варшава, Рио де Жанейро, Стоунхендж в Англия и древният град Троя, за който информация са потърсили близо 2.5 млн. души.

От Евростат са направили и разбивка на най-търсените обекти под егидата на ЮНЕСКО според използвания за справката език. На английски това са алеята на Сена, Тадж Махал и Статуята на свободата. На испански са историческият център на Мексико и Рим, както и Мачу Пикчу. На френски език са крайбрежната алея на Сена в Париж, Статуята на свободата и не успелият да попадне в челните позиции на класацията център на Лион. На италиански пък са историческият център на Рим, този в Неапол, който също не намери място сред първите 20, както и каналите във Венеция.

Дневник