С пълнометражни анимации за деца Сауитска Арабия направи първата крачка към отваряне на киносалони в страната, след като прожектирането на филми беше забранено през последните 35 години.

Откакто принц Мохамед бин Салман беше обявен за престолонаследник в Рияд, властите започнаха да свалят някои от досегашните забрани, например за концерти и комедийни програми. Саудитска Арабия също така съобщи, че жените ще могат да шофират и да посещават футболни мачове.

Държавният културен дом в Джеда - вече оборудван с прожектор, червен килим и машина за пуканки - засега е възможно решение, докато се появят специално създадени киносалони.

Досега нямаше инфраструктура за кинотеатри, така че се опитваме да се възползваме от алтернативни места", каза Мамхуд Салим, съорганизатор на прожекциите от миналата седмица. "Опитахме да използваме тези филми като отправна точка за първите кинопрожекции след решението на 11 декември, което разрешава кинотеатри."

Окончателното утвърждаване на крайното уахабитско течение на сунитския ислям в края на 70-те и началото на 80-те години създаде натиск върху саудитската монархия да забрани и киното, както и други форми на развлечение на открито.

Досега наложените консервативни нрави обаче няма да бъдат пренебрегнати, а определени изображения на екрана ще стават обект на цензура, за да не се стига до посегателство върху "моралните ценности".

Хиляди саудитци пътуват до съседни държави като Бахрейн и Обединените арабски емирства за развлекателни цели. Властите в Рияд обаче биха искали парите, които те харчат за това в чужбина, да остават в икономиката на страната.

До 2030 г. трябва да бъдат отворени 300 салона с общо 2000 зали, а киноиндустрията, която ще се появи - да може да дава прехрана на 30 000 души и да носи приходи от над 24 милиарда долара, пише "Ройтерс".

Същевременно регионални и международни вериги от развлекателната индустрия наблюдават случващото се в кралството, тъй като жителите му са и техни потенциални клиенти.

Dnevnik.bg