През последното десетилетие хората в Русия са започнали по-силно да вярват, че има живот след смъртта и че "умрелите роднини могат да влияят върху живите", представя "Комерсант" изводи от проучване на центъра "Левада".

По останалите показатели отношението към свръхестественото остава почти без промени: всеки седми жител на Русия поне веднъж е прибягвал към алтернативната медицина, а всеки десети е търсел врачка или астролог. "По-скоро вярват" в "религиозни чудеса" 31 на сто от анкетираните, други 13 на сто са напълно сигурни, че такива има.

Четиирйсет и пет процента от жителите на федерацията вярват, че талисманите понякога носят късмет, а 51 на сто от запитаните смятат, че някои ясновидци могат да предричат бъдещето. Половината граждани на Русия са убедени, че "някои духовни лечители" притежават "лечебни сили, дадени от Бога". Поклонниците и противниците на хороскопите са почти равен брой в руското общество - 40 на сто вярват, а 43 на сто не вярват във влиянието на звездите.

Нарастващият брой вярващи в свръхестествени явления сред руското население се дължи на религиозната пропаганда, засилена през последните години, коментира Наталия Зоркая от "Левада".

Хората "се приобщават към тенденцията, че да си религиозен и православен е нещо добро, но въпреки това един и същ човек може да иде и на църква, и при врачка, и на астролог", констатира анализаторът пред "Комерсант", цитиран от Би Би Си. /БТА

Дневник