Електронни системи за класиране в детските градини и училища въвежда община Шумен. По тях ще се приемат деца още от тази есен.

Близостта на учебното заведение до дома на детето ще е основен критерий, като за него ще се дават най-много точки.

Системите са същите, като в София, Пловдив, Варна и Бургас, обясни днес пред журналисти зам.-кметът по култура и образование Найден Косев.

"Целим да се въведе ред в начина на записване и преместване, както и да се формират по-добри условия за децата и да им се даде равен достъп до образование", каза Косев.

Приемът в детска градина и в първи клас ще бъде сходен, но ще има и разлики в критериите и точките. 

За детска градина ще може да се кандидатства целогодишно. Приемът там ще става по точки, които ще се сумират. По 20 ще се дават, ако детето има брат или сестра в същата градина, посещавало е яслена група там, както и ако някой от родителите е с адресна регистрация в района. Период на уседналост няма да има. Районите пък ще бъдат определени в наредба, като всеки адрес в Шумен - с улица и номер, ще бъде "прикачен" към дадена градина /или към две градини, ако те са в голяма близост/.  

За останалите общи критерии, залегнали в закон, също ще дават точки - 20 за дете с двама работещи родители, 20 за двама учащи родители, 20 за дете със специални потребности, 15 за многодетни семейства, 10 за родител с над 70% нетрудоспособност.

Свободните места ще бъдат обявявани в специална секция на сайта на общината.

Приемът за първолаците ще бъде малко по-различен. Близостта на адреса по регистрация до училището ще бъде основен критерий, даващ 100 точки. За да не тръгнат родители да хитруват със смяна на адресна регистрация, ще се въведе 3 годишен период на уседналост.

Другите критерии са близки като тези в градините, но има разлика в точките. Дете с увреждания ще получава още 30, дете с брат или сестра в същото училище - 50 точки, дете, посещавало подготвителна група в същото училище - 50 точки.

Наредбата ще дава възможност за едновременно кандидатстване в неограничен брой училища. 30 точки ще се дават за училище по първо желание и ще намаляват с една точка за всяко следващо по списъка. Допълнителни точки - пак 30, ще дават и близостта на местоработата на единия от родителите до училището. Това ще се доказва със служебна бележка от работодателя.

За разлика от градините, приемът в първи клас ще става с 3 класирания. Системата ще се отваря за първи път на 21-ви май и родителите ще имат 10 дни за подаване на документи. На 5-ти юни ще се обявява първо класиране. После ще се отварят още два "прозореца" за второ и трето класиране, като до 27-ми юни детето трябва да е окончателно записано в училище.

Всяко училище с прием в първи клас ще има район, който, както и при градините, ще бъде определен в наредба. 

С въвеждането на новата система за прием донякъде ще се ограничи практиката за записване на първолаците 2 - 3 или дори 4 години по-рано. При покриване на критериите обаче и записване в училище, разпределението на децата по класове и класни ръководители ще се прави от директорите, като практиката с предварителните списъци вероятно ще се запази.

Промените предстои да се качат на сайта на община Шумен за обществено обсъждане, след което през март ще бъдат внесени за гласуване в Общинския съвет.  

ШУМ.БГ