Швеция възнамерява да създаде нова правителствена агенция, за да защити предстоящите избори от руска и друга пропаганда, предаде EUobserver.

"Остават по-малко от осем месеца до най-хубавия ден в шведския демократичен живот – нашия изборен ден (и) само шведските гласоподаватели ще определят резултатите", заяви премиерът Стефан Льовен. "Обръщам се към този или тези, които мислят да се намесят в нашата страна: стойте далеч!", допълни той.

По думите му основната заплаха идва от Русия, но не могат да се изключат и други, които може да се опитат да повлияят на резултатите от изборите на 9 септември. Той отбеляза, че има информация за опити за намеса в изборния процес.

Премиерът съобщи, че новата шведска агенция ще бъде създадена "незабавно" и ще отговаря за подсилването на "психологическата отбрана" в шведското общество като "идентифицира, анализира и отговаря" на кампании за "външно влияние".

Агенцията за борба с пропагандната е част от по-широки мерки за защита на изборите, уточни премиерът. Те включват увеличаване на финансирането за шведското разузнаване и услуги за киберзащита, които да наблюдават външните заплахи.

Русия е обвинявана, че използва кибератаки и пропаганда, за да подпомогне популистки кандидати в изборите в САЩ, Франция и Германия. Има все повече доказателства за руска намеса в шотландския референдум за независимост през 2014 г., в референдума за Брекзит през 2016 г. и във вота за независимост в Каталуня миналата година. Сенатът на САЩ миналата седмица предупреди в доклад, че Италия може да бъде обект влияние от Кремъл на предстоящите избори през март.

В документа се посочва, че северните държави са "любима цел на пропагандната машина на Кремъл". Според него що се отнася до проявяването на силна устойчивост срещу руското влияние, северните страни отново са за пример. Това се дължи на два фактора – изключителните образователни системи в тези държави, които поставят акцент върху уменията за критично мислене и много ниските нива на корупция.

Шведският премиер отбеляза, че заплахата от руска пропаганда идва на фона на агресивната военна позиция на Кремъл в Европа. "Руските действия в Украйна предизвикват европейската система за сигурност по начин, който не сме виждали от създаването й", коментира Льовен.

"Русия е голям и важен партньор на Изток, с който ние и ЕС трябва да поддържаме контакт" и двете страни трябва "да мислят в дългосрочен план за (техните) отношения", посочи премиерът, като допълни, че тази задача не е особено улеснена от все повечето данни за дезинформация и операции за оказване на влияние от страна на Русия.

Дневник