Австралия призова учените от цял свят да помогнат за спасяването на Големия бариерен риф, като обеща финансиране от два милиона австралийски долара (1.6 милиона щатски долара) за намиране на оптимални решения, съобщи БТА, като цитира АФП и ДПА.

В първоначалната проучвателна фаза могат да бъдат присъдени до 250 000 австралийски долара. Един милион австралийски долара ще бъдат дадени за най-добрия проект за доказване на концепцията - фазата, в която учените разработват и тестват предлагането решение за период до 12 месеца.

Големият бариерен риф е най-големият конгломерат от коралови рифове в света. Той е една от екосистемите с най-голямо биоразнообразие и приютява милиони морски видове. Това е и главната туристическа атракция на Австралия, която носи годишно около 6.4 милиарда долара.Покачващата се температура на водата и влошаването на средата предизвикват избелване на коралите в широк мащаб от две години.

През април миналата година учените казаха, че шансът за спасяването на Големия коралов риф е малък. Те предупредиха, че ако не бъдат взети мерки срещу глобалното затопляне, рифът ще бъде унищожен до няколко десетилетия. Случаите на т.нар избелване на коралите са зачестили през последната година, били са много сериозни и са засегнали вече над две трети от Големия бариерен риф в Австралия.

Предложенията трябва да зачитат интересите на аборигените и местните жители, както и на посетителите, туристическите оператори, риболовните компании и рибарите. Миналата година австралийското правителство едва избягна Големият бариерен риф да бъде обявен за застрашен от ЮНЕСКО, като обеща да задели два милиарда долара за мерки за опазването и управлението му.

Дневник