Оливер Иванович, един от знаковите лидери на косовските сърби, беше прострелян и издъхна от раните си в Митровица, предадоха "Болкан инсайт" и "Ройтерс". Нападението срещу него е станало пред офиса на партията му в Митровица, където тъкмо се готвел да влезе, а в. "Вечерне новости" пише, че най-вероятно е използвано оръжие със заглушител, с което са изстреляни три куршума.

Заради убийството Сърбия вече обяви, че се изтегля от преговорите между Белград и Прищина под егидата на Европейския съюз, заради които лидерите се срещат в Брюксел през няколко месеца. Президентът Александър Вучичи свика Съвета засигурност в Белград в отговор на убийството.

"Мога да потвърдя, че Оливер Иванович е починал от изстрели. Разследващите са на местопрестъплението," съобщи за "Ройтерс" прокурор в Митровица. Адвокатът на Иванович Небойша Влаич цитиран от сръбската агенция "Танюг", каза, че той е бил прострелян пет пъти и незабавно е бил откаран в болница, но лекарите не са могли да спасят живота му. Смъртта му е потвърдена в 9:30 ч. местно (10:30 ч. българско) време.

Иванович, председател на Гражданската инициатива "Свобода, демокрация и справедливост", беше сред основните партньори за диалог с НАТО, Организацията на обединените нации и Европейския съюз на територията на Косово. В годините около войната през 1999 г. е част от сръбския Съвет за Косово и Метохия (определян от сръбските власти като министерство). Той беше арестуван през 2014 г. и осъден за военни престъпления от косовски съд през 2016 г., но година по-късно беше освободен в очакване на нов процес.

Сръбското етническо малцинство в Косово възлиза на най-малко 50 000 души (по-голямата част от тях северната част на страната). Отношенията между Прищина и Белград остават обтегнати, но от Сърбия, която не признава независимостта на Косово, миналата година дойдоха предложения със стъпки към диалог като "разграничаване" на сърбите от етническите албанци, включително на територията на Митровица.

Премиерът Бойко Борисов реагира няколко часа след като новината беше съобщена. "Категорично осъждам убийството на Оливер Иванович, политически лидер на Гражданска инициатива "Сърбия, демокрация, справедливост" в Косово. Всяко насилие е в противоречие с цивилизационните ценности и европейския избор на страните от Западните Балкани," каза той, цитиран от правителствената пресслужба, вероятно имайки предвид инициативата "Свобода, демокрация, справедливост". "Очаквам политическите елити и всички граждани да проявят зрялост и сдържаност. Върховенството на закона не може да се поставя под съмнение и вярвам, че виновните за това престъпление ще понесат своята отговорност."

Борисов, който изказа съболезнования на семейството и близките на Иванович, изрази и увереност, че "диалогът между Белград и Прищина няма алтернатива и не трябва да се допуска подобни актове да го възпрепятстват.

Дневник