Управляващите социалдемократи в Румъния предложиха евродепутата Виорика Данчила за премиер с единодушен вот на ръководството, съобщиха румънски издания и "Ройтерс".

Данчила, на 54 години, се смята за близък съветник на социалдемократическия лидер Ливиу Драгня (това е и причината някои членове на партията да са били против номинацията ѝ заради съдебните дела срещу него). Бивш учител и инженер в OMV Petrom ( преди да влезе в политиката) и лидер на женската организация на партията, понастоящем тя е заместник-председателят на Комитета по земеделие и регионално развитие към европарламента. Напоследък беше известна с остри критики към досегашния премиер Михай Тудосе.

"Гласувахме за нея единодушно. Кандидатурата, която предлагаме, не може да бъде отхвърлена от президента, искахме човек с европейски опит," каза високопоставен кадър на Социалдемократическата партия в Румъния, цитиран от "Ройтерс". Според изданието The Romania Journal, което цитира "Медиафакс", първата номинация на партията е била депутатът и бивш министър на образованието Екатерина Антонеску, но тя е отхвърлила възможността да оглави правителството. Според Romania Insider и други влиятелни членове на партията като кмета на Букурещ Габриела Фиря и министъра на икономиката Паул Станеску - който се очакваше да поеме временно поста - са получили такова предложение, но да отказали.

Ако кандидатурата ѝ бъде утвърдена, Данчила ще е третият премиер, избран в правителството, доминирано от социалдемократите, от изборите в края на 2016 г. насам. Първият, Сорин Гриндяну, подаде оставка миналата година, а наследникът му Тудосе - вчера. Първият кандидат на социалдемократите, Севил Шайдех, беше отхвърлен от президента Клаус Йоханис.

Самият Йоханис каза на пресконференция във вторник, че назначава министъра на отбраната Михай Фифор за временен премиер. В пресконференция в двореца "Котрочени" по-рано днес той призова за съставяне на ново правителство възможно най-бързо, за да не се отрази политическата ситуация на икономиката, и покани лидерите на парламентарните партии да дойдат утре на консултации в двореца, но не за общо заседание, а един след друг в интервала между 12 и 15:30 ч. румънско (и българско) време.

Държавният глава обаче заяви, че е силно недоволен от сегашната политическа ситуация "след две неуспешни правителства на социалдемократите." "Очевидно е, че е нужно (да има) правителство, за да се намали несигурността възможно най-много. Искам да имаме бърза процедура, която да доведе до съставяне на ново правителство," каза Йоханис, цитиран от The Romania Journal.

Dnevnik.bg