Бившият №1 в тениса Новак Джокович отрече твърденията, че е предложил състезателите да бойкотират следващото издание на Australian Open, ако не получат увеличение на наградния фонд. Сърбинът, който е президент на Съвета на играчите беше замесен в публикация, според която е призовал колегите си да искат повече пари от разпределението на приходит в четирите турнира от Големия шлем.

Също така се твърди, че Джокович е помолил представителите на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) и Тенис Австралия, която организира Australian Open да напуснат срещата на играчите в петък.

"Не няма бойкот, нищо вярно", каза Джокович след победата си над Доналд Йънг в първия кръг на турнира. "Много малко от това, което сте написали е вярно. Това, което се случи е, че ние играчите просто искаме да говорим по определени теми. Не мисля, че има нещо лошо в това, а срещата на играчите е именно, за да се съберем всички заедно. Но бойкот дори не е обсъждан", добави шесткратният шампион в Мелбърн.

Сръбският тенисист отрече, че представителите на АТП са били изгонени, както се твърди и описа срещата като много "възпитана и с нормален тон".

В медийните публикации присъстваше и създадването на нова организация, която да действа като профсъюз на играчите, но да е независима от АТП. Последната е създадена през 1972 г. и е собственост както на турнирите от световния тур без тези от Големия шлем, както и на играчите. Джокович отрече, но последният американски №1 Анди Родик подкрепи подобна идея.

"Не знам защо не се говори повече за това. Идеята е много добра и циркулира от дълго време. В момента е невъзможно АТП да защитава интереса и на турнирите и на играчите", написа Родик с "Туитър".

Вицепрезидентът на Съвета на играчите Кевин Андерсън потвърди, че темата за по-големи наградни фондове е обсъдена. Той обясни, че всичко се прави, за да може играчите с по-нисък ранкинг да имат гарантирани по-добри условия.

"Не става въпрос, че топ тенисистите искат да вземат повече пари за себе си, както се твърди. Те и без това имат много добри кариери и печелят доста пари. Ако в момента първите 100 живеят доста добре, ние искаме да гарантираме това за първите 150 или 200 в ранглистата, защото парите за тях наистина не са достатъчно", каза южноафриканецът.

В последните години наградният фонд в турнирите от Големия шлем нарасна няколко пъти. В момента на "Уимбълдън" той е 31.6 милиона паунда в сравнение с 16.06 милиона преди пет години.

Победителят на Australian Open при мъжете и жените получава близо 3.2 милиона щатски долара от общия награден фонд, който е 43 милиона.

Джокович добави, че идеята на играчите е да защитят максимално интереса си без да навредят на играта.

"Всеки дава най-доброто от себе си, както ние, така и Australian Open. Директорът на турнира Крей Тайли също се грижи за това да се чувстваме като у дома си и всички наши нужди да са обезпечени. Аз смятам, че се движим в правилната посока", добави носителят на 12 титли от Големия шлем.

Dnevnik.bg