Шуменският районен съд постанови 3 години лишаване от свобода, с отложено изтърпяване на наказанието за 5 години, на 24-годишния шуменец Николай Н.

Присъдата е за два различни случая - за причиняване на телесни повреди по хулигански и по ксенофобски подбуди, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура.

Едното нападение е от юли 2016-та, когато Николай ритна в главата французин,  който му предложил листовка за конгрес на „Свидетели на Йехова“. Сектантът паднал неподвижен на земята, облян в кръв. 

Другият случай е от януари 2016-та. Подсъдимият срещнал няколко пъти непознатия за него Ст. Д. Още при първата среща той бил подразнен, че другият го загледал.

След няколко дни последвала отново случайна среща между двамата в търговски обект в Шумен. Без да каже нищо, Николай ударил няколко пъти нарочения от него Ст. Д. Той паднал върху стъклената витрина на магазина, която се счупила. С удари Николай изхвърлил пострадалия на улицата. От побоя мъжът получил счупване на носни кости.

Съдебномедицинските експертизи на двамата пострадали от агресията на побойника доказват, че нанесените от него телесни повреди са средна и две леки. Причина за извършване на престъпленията според обвинението са грубото незачитане на физическата неприкосновеност на личността, закона и правовия ред. Това е първото дело в Шуменския съдебен окръг срещу подсъдим за извършено престъпление по ксенофобски подбуди.

Съдът е уважил и гражданските искове на двамата пострадали, добавиха от прокуратурата.

ШУМ.БГ