Министърът на отбраната Красимир Карачаканов има уверения от премиера и от парламента, че ще подкрепят предложението за въвеждане на доброволна военна служба.

Това каза Каракачанов пред журналисти в Смолян след участието си в церемонията по изпращането на 35-ия военен контингент за участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан, съобщи БТА.

Министърът на отбраната отдавна настоява за връщането на казармата, а според него въвеждането на доброволна военна служба би било първата стъпка в тази посока. "Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия. 500 години хранихме чужда армия, стига толкова", заяви вицепремиерът. По думите му "рисковете в света стават все повече и приближават към границите на България".

Според него младите хора в България трябва да имат военна подготовка. Прогнозният срок за службата на доброволците е 6-9 месеца в зависимост от специалността. Преминалите доброволната служба ще влизат след това в резерва. "Това би довело и до решаване на проблема с недокомплекта, защото една част от тях може да харесат и да останат на служба", обясни Каракачанов. По негови данни незаетите места в системата на отбраната в национален мащаб са 5500. За проблемите с недокомплекта са отделени 30 млн. лв. от отпуснатите 105 млн. лв., каза още той.

"За да има държава, да се охранява животът и здравето на хората, териториалната цялост на България, трябва да има армия", заяви Каракачанов. Той предлага да се въведе швейцарската система по отношение на наборната служба. Министърът посочи като примери Швеция, Финландия и Норвeгия, които връщат наборната военна служба. "Заплахите към тях са много по-малки отколкото са заплахите към нас - държавите от Южна Европа или Балканския регион", коментира той.

Въвеждане на военно обучение в училище и разширяване на възможностите за доброволна военна служба е заложено в Управленската програма на ГЕРБ и "Обединени патриоти" (2017- 2021). В предишното Народно събрание Каракачанов беше вносител на закон за връщане на службата за 6-месечен период, който не беше приет. Според Доклада за отбраната, приет от служебното правителство, некомплектът в армията е от порядъка между 25 и 30%, в отделни подразделения - и над 30%, което на практика ги прави небоеспособни. В същото време в сегашния бюджет има пари за назначаването на не повече от 500 души годишно.

Преди няколко години беше създаден доброволен резерв на армията в който се получава една месечна заплата годишно и отделно месечната заплата на кадрови служещ, когато резервистът бъдеш извикан на обучения и учения.

Dnevnik.bg