Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев ще подаде сигнал срещу колежката си от БСП Елена Йончева "там където трябва". На пресконференция в партийната централа продължи задочният дебат между него и Йончева. Няколко дни след като БСП изпрати сигнал в прокуратурата за обществени поръчки за 50 млн. лева, спечелени от близки до "зетя" на депутата от ГЕРБ Делян Добрев - Даниел Гарговq фирми, на "Позитано" 20 бе представена схема за обвързаности между фирми на Гаргов, на бащата на депутата - Александър Добрев, и офшорни компании.

От ГЕРБ отговориха с "разкритието", че по време на кампанията за парламентарните избори кандидат-депутатът Елена Йончева е използвала служебна кола на служебния областен управител на Хасково за да закара фотографа и до границата. "Според мен това да използваш по време на предизборна кампания като кандидат за народен представител служебен автомобил и шофьор на областния управител за лични цели, свързани с предизборната ти кампания, е престъпление", каза Добрев.

Според Добрев от БСП целят да го отстранят от политиката, което се разбира от това, че в момента, в който от БСП са внесли жалба в Конституционния съд срещу неприемането на оставката на Добрев като депутат, атаките срещу него са спрели. В момента, в който в публичното пространство е станало ясно, че си е оттеглил оставката, атаките са започнали пак с още по-голяма сила. "За мен проблемът е в човека, а не в каквото и да е друго", добави Добрев.

Добрев каза, че въпросната линия за пелети, за която БСП дадоха пресконференция, е заложена във връзка със заема. "Въпреки лъжите на г-жа Йончева за тази инвестиция не е ползван нито един лев европейски средства", каза Добрев. Той добави, че по негово настояване баща му не е кандидатствал за финансиране от ЕС. "Сигурно в този район единствената линия за пелети, която не е ползвала пари от Програмата за развитие на селските райони, а е построена изцяло с кредити, е тази на моя баща", каза Добрев. Той добави, че "Екотрадекс", с която от БСП го свързват, "има два санирани блока в община Хасково с кмет от ГЕРБ допреди 6 месец и 3 в община Свиленград с кмет от БСП". Добрев напомни, че първият голям договор на същата фирма е с община Смолян през 2006 г., чийто тогавашен кмет е Дора Янкова, която е депутат от БСП. "Само този договор е за сумата от близо 10 млн. лв. Втори договор пак в Смолян през 2009 г. е на стойност 6,3 млн. лв. Ако г-жа Йончева искаше да ни каже истината, щеше да ни каже, че същата тази група от фирми в Хасково са загубили повече поръчки, отколкото са спечелили. Загубили са най-голямата поръчка за 20 млн. лв. за сметосъбиране и сметоизвозване", допълни Добрев. Той обеща пред медиите, че никога няма да се занимава с роднините на Елена Йончева, както тя прави с неговите.

Бившият депутат Антон Тодоров обаче не се притесни да се занимава с роднините на Йончева и в традиционния си въпросителен стил попита дали нейният баща е бил резидент на Първо главно управление на ДС в централата на НАТО, дали руският дядо на Йончева Гавриил Точкин е бил служител в НКВД и продължи в този дух с други роднини. Тодоров намекна въпросително, че Йончева е служителка на Военното разузнаване и чуждо разузнаване. "Защо 2 седмици след назначаването на Елена Йончева в администрацията на държавния глава, след пътуването на президента на 30 януари до Брюксел, той един петък около 16.00 часа е уволнил Елена Йончева без никакво обяснение? Генерал Деси няма пръст в тая работа, друга е причината. Свързана ли е с неприемане на нейното присъствие там поради достъп до чувствителна информация и невъзможността да си гарантира, че тя няма да изтече в дадена посока?", "попита" още Тодоров. На въпрос на "Дневник" дали е престъпление разкриването на секретен сътрудник Тодоров отговори, че разкрил един, който сега живее в Белград (Цветан Василев - б.а.), който го съдил, но после бил оправдан.

За финал Тодоров честити рождения ден на лидера на БСП Корнелия Нинова и обеща, че след два дни ще публикуват нова порция документи за сагата "Техноимпекс" - "как за една година са източени 100 000 долара чрез фиктивни договори с либийски и марокански адвокати".

Дневник