Реал" (Мадрид) е в криза. Това е видимо дори за непредубедените запалянковци.

Последният (до момента) удар дойде с четвъртата загуба от началото на сезона - белите паднаха у дома от "Виляреал". Това само по себе си не би трябвало да е толкова притеснително, ако шампионът не се намираше на 19 точки от "Барселона", а представянето не беше толкова безлично.

Основният въпрос е какво се случва с отбора на Зинедин Зидан, който само преди осем месеца влезе в историята, като стана първият, защитил титлата си в Шампионската лига. В началото на сезона "Реал" изглеждаше като тим, който може да продължи да пише златната си хроника, след като спечели убедително Суперкупата на Испания и Суперкупата на Европа.

Поражението от "Виляреал" (първо от този съперник на "Сантяго Бернабеу" от 19 години) отвори вратата за много важни въпроси за бъдещето на "Реал".

Цифрите не лъжат

Клишето гласи, че когато цифрите говорят, и боговете мълчат. А в момента "Реал" изглежда така сякаш и Бог не може да му помогне. След края на първия дял в шампионата мадридчани са по-близо до зоната на изпадащите (16 точки), отколкото до първото място. За последно белите се намираха на толкова голяма разлика зад "Барселона" в последния сезон на Жозе Моуриньо 2012/13, когато изоставаха от каталунците с 18 точки.

До момента "Реал" изгуби 22 точки заради петте равенства и четирите поражения в Ла Лига, а това е повече отколкото за миналия шампионски сезон, когато тимът изпусна само 21.

Кризата на "Бернабеу", която е показателна за състоянието на отбора, се допълва и от антирекорд. За първи път от сезон 2006/07 "Реал" не успя да се разпише в два поредни шампионатни двубоя у дома. От времето на Хуанде Рамос през 2008-/09 "Реал" не беше губил два пъти поред на собствения си стадион.

Преди Зидан начело на белите беше Рафаел Бенитес, чийто период беше определен за провал. Но дори под неговото ръководство съставът съумя да събере с пет точки повече след първия дял на първенството.

Факторът "Роналдо"

Най-добрият футболист в света за последните две години Кристиано Роналдо не е в добра форма, а от това страда целият отбор. Португалецът започна новия сезон притеснително и въпреки че в Шампионската лига се разписа във всеки мач от груповата фаза (нов рекорд за турнира), представянето му в Ла Лига е далеч под очакванията.

След 14 мача Роналдо има едва четири гола, което е далеч под стандартите, наложени от него. Със същия актив са още Гарет Бейл, Иско и Марко Асенсио. Нито един от тях обаче не е сред водещите 25 реализатори на Ла Лига дотук през сезона.

При Роналдо отстъплението е най-голямо, след като през миналия сезон по това време португалецът имаше 12 попадения.

"Не мисля, че мотивацията на Кристиано може да се коментира. Той е един от най-великите футболисти, ако не и най-великият. Егото му е най-големият му стимул, той иска да печели винаги. Проблемът е, че годините не прощават на никого. Той е на високо ниво много години, а това се поддържа трудно", смята бившият играч на "Реал" Хорхе Валдано.

Португалецът имаше няколко контузии, а според мнозина амбицията му да играе във всички мачове се отразява на кондиционното му състояние. Но когато "Реал" не играе добре, това влияе най-много на Роналдо, защото нападателят е свикнал да бележи много и да се възползва от положенията, които създават неговите съотборници.

В последните часове се засилиха твърденията, че португалецът може да напусне "Бернабеу" заради неспазено обещание на президента Флорентино Перес да му предложи нов договор с по-висока заплата. Португалецът е обвързан с клуба до 2021 г., но се засилват информациите, че иска да се завърне в "Манчестър юнайтед".

Според "Марка" Роналдо е поискал да бъде най-високо платеният футболист в света. Това означава задължително подписване на нов договор, тъй като наскоро Лионел Меси излезе начело, като преподписа с "Барселона".

Липсата на нови попълнения

Едно от обясненията за заниженото представяне на "Реал" през този сезон е липсата на качествени нови попълнения в състава на Зидан. И тук отново не може да се каже еднозначно защо клубът не инвестира в подсилване на състава след спечелването на Шампионската лига и титлата.

През лятото от "Бернабеу" си тръгнаха футболисти, които не бяха основни фигури при Зидан, но даваха достатъчно широчина на резервната скамейка. Алваро Мората беше продаден на "Челси" за 62 милиона евро, а резервният десен бек Данило на "Манчестър сити" за 30 милиона евро. Хамес Родригес пък беше пратен под наем за два сезона в "Байерн" (Мюнхен) с клауза за постоянно откупуване на стойност 35 милиона евро.

В същото време новите бяха 19-годишният защитник Тео Ернандес (купен от "Атлетико" за 30 милиона евро), Дани Себайос (16.5 млн. от "Бетис"), а юношите Ашраф Хакими и Хесус Вайехо получиха шанс да станат част от първия състав. Нито един от тях обаче не е футболист, който е готов да бъде титуляр, а статистиката им го доказва. Ернандес е изиграл най-много минути 713 (средно по 39 на мач), което доказва, че всички нови са по-скоро взети за резерви на "Бернабеу".

Интересно е какво ще направи "Реал" на трансферния пазар през зимата, за да реши проблемите си. Спряганите имена са Хари Кейн от "Тотнъм" и Еден Азар от "Челси". Не е сигурно обаче дали клубовете на двамата ще са склонни да ги продадат през зимата, когато големи трансфери така или иначе стават рядко.

Решенията на Зидан

Преди осем месеца Зинедин Зидан беше обявен за гений, след като накара големите звезди да играят като отбор. Устремът на "Реал" към рекордната 33-а титла в Испания и 12-ия трофей в Шампионската лига беше забележителен, а французинът се утвърди сред най-големите треньори с осем купи в рамките на по-малко от две години.

Качествата на Зидан не бива да бъдат подлагани под съмнение, след като след влизането му в професията няма треньор, който да е спечелил толкова отличия.

Какво тогава се обърка? Ако през миналия сезон треньорът на "Реал" взимаше най-правилните решения в точните моменти и печелеше големите мачове, сега му липсва точно това. Срещу "Барселона" например, Зидан изненадващо заложи на Матео Ковачич, който трябваше да действа като персонален пазач на Меси, и се лиши от намиращия се във форма Иско. Крайният резултат беше катастрофален – каталунците спечелиха с 3:0.

В тежката ситуация Зидан опита да свали напрежението от плещите на играчите си. Той вече заяви, че "Реал" ще мисли за мач за мач, а не генерално за първенството.

"Пробваме да сме позитивни, но ситуацията става все по-лоша с всеки изминал ден. Опитваме да извличаме доброто от всичко и смятам, че не заслужаваме това, което ни се случва", каза Зидан.

Той продължава да разчита сляпо на Тони Кроос и Лука Модрич, въпреки че през сезона и двамата не показват формата си от последните години. В защита ситуацията също не е добра, главно заради проблемите на капитана Серхио Рамос.

"Зидан не реагира на проблемите в отбора си, не защото не ги вижда, а просто защото все още няма нужния опит. През миналия сезон той впечатли с ръководенето на състава, което винаги е било важна тема в "Реал", защото тези играчи няма какво да научат технически за играта дори и от Зидан", отбеляза "Марка" в последния си анализ след загубата от "Виляреал".

Спасителният пристан Шампионска лига

Положението на "Реал" не изглежда точно като път без изход. Поне за Зидан. Французинът най-вероятно засега се задържа на поста си заради постигнатото миналия сезон и заради името си. Той може и да получи възможност до края на сезона да вдигне отбора на крака. Този път на спасението минава през нов триумф в Шампионската лига – "турнирът на "Реал".

В осминафиналите мадридчани ще срещнат ПСЖ, който също има големи амбиции за успех в надпреварата. Преди година ситуацията също не изглеждаше цветуща за белите, които изтеглиха тежък жребий във всяка фаза от директните елиминации, където преминаха последователно през "Наполи", "Байерн" и "Атлетико", за да победят убедително с 4:1 "Ювентус" във финала.

"Реал" често е показвал, че знае как да играе в европейските турнири. Това е заложено в ДНК-то на клуба, още по нашето време. И ние имахме слаби периоди в Ла Лига, но знаехме какво да правим в УЕФА, където триумфирахме в две поредни години. След това дойдоха 90-те, когато "Реал" имаше успехи и в Шампионската лига", добави Валдано.

Провал и в Шампионската лига може да донесе сътресения в "Реал". И да постави началото на нов проект. В медиите във Франция и Испания все по-често се твърди, че Перес има идея за изграждане на нов супер отбор, в чиято основа да бъде... бившият нападател на "Барселона" и най-скъп футболист в света Неймар.

Всичко това със сигурност влияе на настроението в отбора и най-вече на това на Роналдо. Португалецът няколко пъти изпадаше в криза заради усещането, че е недооценен от привържениците или ръководството на "Реал". Този път проблемите в клуба могат да се окажат по-големи и необратими, най-малкото що се отнася до борбата за титлата.

Дневник