Над 70 хиляди души годишно умират от сърдечно-съдови заболявания в България всяка година, а в около две трети от случаите причината е внезапна сърдечна смърт. Това е внезапно спиране на сърцето, при което смъртта настъпва в рамките на 1 час. Наред с катастрофите по пътищата това е най-честата причина за преждевременен край на млади човешки животи в страната ни.

Това предупредиха от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България по време на пресконференция днес. Според световната статистика внезапната сърдечна смърт убива около 3 милиона души годишно и е по-смъртоносна от рак на гърдата, рак на белия дроб, инсулт и СПИН, взети заедно.

Само един от десет души в България, които изпаднат в това критично състояние, успяват да оцелеят, показва още статистиката. Шансът им да бъдат спасени е възможно по-бързо да стигнат до болница, където да бъдат дефибрилирани. За тези, които оцеляват, има значително повишен риск от това инцидентът да се повтори отново, обясниха специалистите.

До 40% от тези пациенти обаче могат да бъдат спасени, ако навреме им бъде поставен имплантируем кардиовертер дефибрилатор, който разпознава нарушенията в ритъма на сърцето и подава сърдечни импулси при необходимост, включително и ако спре, обясниха още кардиолозите. В момента такива устройства се поставят с частично финансиране от здравната каса на част от пациентите, които вече са преживели внезапна сърдечна смърт, за да се предотврати повторен инцидент. Това е вторична профилактика, но от съсловното сдружение предлагат здравната каса да започне да включва в разчетите си и хората, при които е установен риск от внезапна сърдечна смърт и с превантивно поставяне на устройството тя изобщо да се предотврати, т.е. за първична профилактика.

За миналата година са поставени 132 броя такива дефибрилатори, но според специалистите поне 300 души годишно в България се нуждаят от машинката, а ако гоним средното европейско ниво на имплантите - броят трябва да е по-близо до 600. Кардиолозите уточниха, че в момента здравната каса покрива 6000 лв. от импланта, но цената му е между 10 и 14 хил. лв., а и се налага да се сменя на около пет години, които пациентите трябва да платят сами.

Според изчисленията на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология използването на уредите вместо на медикаментозните терапии, които тези пациенти трябва да приемат за състоянието си и за потенциалните усложнения, може да излезе по-евтино и по-щадящо. Засега преговарят с касата тя да поеме 80% от цената на дефибрилаторите и да увеличи броя им за годината. Това ще струва между 500 хил. и 1.2 млн. лв. допълнително на бюджета й.

Дневник