Рони О'Съливан започна с впечатляваща победа защитата на титлата в най-престижния турнир в снукура извън ранкинг системата - "Мастърс". Седемкратният шампион разби Марко Фу с 6:0 фрейма в първия кръг на надпреварата, която се провежда в лондонската зала "Александра палас".

О'Съливан, който е рекордьор по титли от "Мастърс", позволи на финалиста от 2011 г. да реализира едва 35 точки за целия мач. Фу не успя да вкара нито една топка в първите четири фрейма. Най-голямата серия на 40-годишния състезател от Хонконг беше осем точки.

Ракетата реализира три сенчъри брейка - 120 точки в първия фрейм, 121 във втория и 112 в четвъртия, както и още четири серии от 50 и повече точки - 74 и 50 в третия фрейм, 75 в петия и 50 в шестия. Toй завърши мача с 649 точки при 97% успеваемост на ударите срещу 67% за Фу. 42-годишният англичанин вкара общо 185 топки, а неговият съперник - само осем.

"Да бъда честен, днес страдах около масата. Имам вирус или нещо подобно и се чувствах доста замаян. Просто играех инстинктивно. Казах си: "Не спирай, не мисли, просто вкарвай топките", заяви О'Съливан след мача, който приключи след едва 82 минути игрово време.

"Чувствам се така от шест-седем дни. Мисля, че причината е липсата на магнезий. Това ми каза моят специалист по хранене. Храня се добре през последните четири месеца, но може би съм прекалил с упражненията и съм се разболял малко", допълни той.

О'Съливан преследва осма титла в "Мастърс" и рекордна 19-а в турнирите от "Тройната корона", която включва още световното първенство и UK Championship. В момента той разделя първото място със Стивън Хендри, а Стив Дейвис е трети с 15.

В четвъртфиналите на турнира О'Съливан ще се изправи срещу Марк Алън. Северноирландецът преодоля първия кръг след победа с 6:3 фрейма срещу белгиеца Лука Бресел.

Другият четвъртфиналист в тази горна половина на схемата е Райън Дей. Уелсецът надигра шампиона от 2011 г. Дин Дзюнхуей с 6:4 фрейма и очаква победителя от шотландския сблъсък между двукратния победител в турнира Джон Хигинс и Антъни Макгил.

В долната половина на схемата са известни имената на двама от четвъртфиналистите.

Марк Уилямс, който победи световния №1 Марк Сели с 6:5 в най-драматичния мач от първия кръг, ще играе с Бари Хоукинс или Кайрън Уилсън.

Джъд Тръмп очаква победителя от двубоя между Шон Мърфи или Али Картър, след като елиминира на старта Уенбо Лян (6:4).

Дневник