Няма ново предложение за името на Македония." Това изявление направи посредникът на ООН в спора между Скопие и Атина Матю Нимиц преди днешните преговори в Ню Йорк. Той не навлезе в подробности, но каза, че ще има "конкретна" идеята за името, загатната от гръцкия първи дипломат Никос Коциас миналата седмица. Външният министър каза в интервю, че Гърция има предложение, което включва термина "Македония", но ще отличава географски страната.

Не е известно дали това предложение е споменаваното от медии в двете страни "Нова Македония". Партньорът на управляващата в Гърция СИРИЗА, "Независими гърци", иска "Македония" да не е част от бъдещото име на страната, а външният министър Панос Каменос лично настоява на "Вардарска" като приемлив вариант.

В интервю за гръцката държавна телевизия ЕРТ Нимиц същевременно каза, че според него "и гръцкото правителство припознава, че това е добър ход и добра крачка за гръцката политика в региона да даде решение на дългогодишния въпрос." Според него има тласък в динамиката на спора и гражданите и на двете страни са подготвени да търсят решение от "национален интерес".

Това е вторият формален кръг преговори между Гърция и Македония, ако се брои подновяването им в Брюксел на 11 и 12 декември.

Според агенция МИА се очаква Нимиц да постави на масата начална рамка за преодоляване на разликите за името. Такава информация се появи след последната среща между двамата външни министри миналата седмица, в Солун, която се организира при пълно затъмнение за медиите. Тогава Никола Димитров и Коциас са се договорили да имат по-пряка роля в разговорите и дори се очакваше, че ще присъстват на срещата в Ню Йорк.

Дори това да не се случи, те ще се видят на Световния икономически форум в Давос и то като част от делегацията на премиерите си, Зоран Заев и Алексис Ципрас, които според публикации в гръцки медии ще проведат двустранна среща в кулоарите на форума между 23 и 26 януари. Други издания в страната обаче отбелязват, че такава среща би могла да е "рискована", ако дотогава няма предложение, което и Атина, и Скопие да приемат. 

Дневник