България е регистрирала най-голямо увеличение на площите с биологично земеделие в ЕС в последните няколко години. В периода между 2010 и 2016 г. земите, заети с такова производство, са се увеличили с 35%, става ясно от информация на ЕК, цитирана от capital.bg. Общо за всички държави-членки към 2016 г. се обработват 12 млн. хектара площи с органично производство като нарастването е във всички страни с изключение на Великобритания.

Според последните данни, отчитащи изпълнението на различни показатели на Общата селскостопанска политика на ЕС до 2020 г., към 2016 г. 6.7% от всички обработваеми земи са заети с биологично производство. Увеличението в периода между 2010 и 2016 г. е над 30% като годишният темп е 4.4 на сто. Данните сочат, че България е регистрирала най-голям ръст- 35%, като малко по-нисък показател има в Хърватия. Франция и Кипър също бележат по-значително увеличение- около 10%, показват резултатите.

Според информацията единствената държава, където има намаление, е Великобритания, където спадът достига 30% за шестгодишния период.

Същевременно обаче увеличението на площите с биологично производство не е довело до увеличение на заетите в този сегмент работници в селскостопанския сектор. През 2016 г. 3.9% от всички заети в земеделието работят в биологичния сектор, докато година по-рано този дял е бил 4.2 на сто. Най-много служители в този отрасъл има в Румъния, Гърция и Полша.

Спад на заетостта има и в цялото селско стопанство- през 2016 г. работещите в него са били 8.9 млн. души във всички държави-членки, докато година по-рано броят им е бил с 200 хил. души повече, сочат данните на ЕК.

Дневник