Френският президент Еманюел Макрон заяви по време на посещение в град Кале, че няма да позволи появата на нов временен лагер на мигранти в северния град, предаде "Ройтерс". Президентът освен това призова Великобритания да приема повече деца, непридружавани от възрастни, добавя "Асошиейтед прес".

Макрон заяви, че иска да договори с Лондон по-добро полицейско сътрудничество за справяне с мигрантите във френския пристанищен град, както и отпускането на повече британски средства за развитието на Кале. Стотици мигранти се крият в града, опитвайки се да се промъкнат във Великобритания. "Кале не е задна врата към Великобритания", подчерта Макрон.

Френският президент обеща, че ще действа твърдо с полицията, ако използва прекомерна сила срещу мигранти, но защити силите за сигурност от обвиненията в бруталност, отправени им от благотворителни организации. Макрон отхвърли някои от тези твърдения като лъжливи, отбелязва "Ройтерс".

Франция иска Великобритания да поема по-голяма част от разходите за охраната на общата им граница и да приема повече бежанци. Кале се намира в един от най-бедните френски региони, където безработицата е над средната за страната. Обществените ресурси не достигат поради притока на мигранти от Африка и Близкия изток.

В четвъртък Макрон ще се срещне с британсия премиер Тереза Мей в Сандхърст.

БТА/Дневник