Необичайно топлото време доведе до бум на видовото разнообразие и числеността на водолюбивите птици във водоемите в областта.

На Шуменския язовир и на "Тича" този уикенд са преброени общо 1269 пернати, докато година по-рано броят им е бил едва 360.

Данните са част от 42-то среднозимно преброяване на зимуващи водолюбиви птици, които бяха обявени от Регионалната инспекция по околна среда и водите в Шумен. Преброяването се е провело на 11-ти и 12-ти януари и в него, освен експерти от РИОСВ, са участвали и представители на Дружеството за защита на птиците.

На яз. "Тича" са били установени 573 водолюбиви птици от видовете Голяма бяла чапла, Сива чапла, Голям корморан, Голям гмурец, Малък гмурец, Лиска, Речна чайка, Зеленоглава патица, Зимно бърне, Голяма белочела гъска, Фиш, Качулата потапница, Малък нирец и Кафявоглава потапница. Преброени са и 74 птици от други видове, или общо 647. За сравнение - през миналата година общият им брой там е бил само 340.

На Шуменския язовир през този уикенд е имало 622 водни птици от видовете Сива чапла, Голям корморан, Черноврат гмурец, Малък гмурец, Лиска, Жълтонога чайка и Зеленоглава патица. Преброяването през миналата 2017-та показало само 20 птици, и то от неводолюбиви видове. 

"През 2017 г. малката численост и видово разнообразие се дължаха на тежката зима по време на преброяването и предвид факта, че язовир "Тича" бе полузамръзнал, а язовир  Шумен - напълно замръзнал", обясниха от РИОСВ.

Според обобщените данни за страната от 42-то среднозимно преброяване, като цяло тази година има по-малко водолюбиви птици. Причината е, че дивите гъски, които са основния процент от водните птици, са се задържали в страните на север от България.

ШУМ.БГ