Депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС гласуваха "за" промените в Закона за банковата несъстоятелност на първо четене и те бяха приети. Против бяха от БСП, а от "Воля" се въздържаха. Промените, който би трябвало да спрат "вторичното разграбване на КТБ", бяха внесени от депутатите от БСП Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Предлаганите промени включват: забрана за квесторите, временните синдици и синдиците да заличават обезпечения, учредени в полза на банката в несъстоятелност; въвеждане на относителна недействителност на всяка сделка за прехвърляне на вземане с произход от банка, обявена в несъстоятелност, когато вземането е прехвърлено без реална насрещна престация, и увеличаване на срока за предявяване на отменителните искове по несъстоятелност.

Друг мотив за внасянето на законопроекта по думите на Йордан Цонев при представянето на проекта в края на октомври са "необосновани обвинения, фалшификации и манипулации" в публичното пространство, че Делян Пеевски участва в този процес.

Днешният дебат в парламентарна зала беше вял, като премина предимно в обвинения кой е попречил КТБ да бъде спасена през 2014 г. Йордан Цонев каза, че банката е трябвало да бъде одържавена и след това продадена, каквато е била практиката в ЕС. Това би спасило пари на болници, общини и предприятия, който са над гарантирания от държавата влог, а държавата щяла да вземе парите си след продажбата на банката. Тогава против са били от БСП (с председател Михаил Миков), а Бойко Борисов е заявил, че ГЕРБ ще гласуват за такава промяна в закона само ако и БСП я подкрепят.

Няма да прикриваме грабежите на разбойници, каза Румен Гечев от БСП днес.

Самият Пеевски не се появи в парламента, за да защити проектозакона си.

Единственото постъпило становище в парламента е на бившия правосъден министър Христо Иванов и "Да, България". В него се казва, че проектът противоречи на конституцията и европейските правни норми.

Икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии смята, че поправките "Пеевски" за КТБ са, за да вземат активи, които им се изплъзват, сред които "Дунарит". На това мнение е и бившият депутат от БСП Татяна Дончева.

Дневник