Григор Димитров изигра кошмарен мач срещу американския дебютант Макензи Макдоналд, но успя да се класира за третия кръг на Australian Open. Българският тенисист оцеля след драматична победа с 4:6, 6:2, 6:4, 0:6, 8:6 след 3.25 часа.

Димитров показа изпълнена с колебания и грешки игра и беше много близо до първата си загуба срещу квалификант в турнирите от Големия шлем. Той обаче издържа на напрежението в инфарктните геймове на петия сет и вдигна победоносно ръце след 3.25 часа игра.

В третия кръг световният №3 ще се изправи срещу руснака Андрей Рубльов, който победи финалиста от 2006 г. Маркос Багдатис с 6;4, 6:7 (5), 6:4, 6:2. Димитров ще играе с Рубльов във втори пореден турнир от Големия шлем след US Open. Тогава българинът допусна неочаквана загуба от 20-годишния руснак във втория кръг.

 Димитров показа изпълнена с колебания и грешки игра срещу заемащия 186-ото място в световната ранглиста Макензи. 22-годишният американец играеше едва третия си мач в Големия шлем, а преди два дни спечели първата си победа в основна схема в турнир на АТП.

Макензи напълно опроверга прогнозите за безпроблемна победа на Димитров. Американецът вложи максимална агресия и изигра мача на живота си. Главната заслуга за това обаче беше на неговия съперник.

Българският тенисист допусна огромен брой грешки от бекхенд. В един момент той започна да бърка дори лесни слайсове и почти всеки негов удар от тази страна се спираше в мрежата.

Макензи се възползва отлично от тази слабост. Той използваше при всяка една възможност да атакува бекхенда на Димитров, като често тръгваше към мрежата дори след ретур.

В допълнение началният удар на българина беше много далеч от обичайното ниво, въпреки че той вкара цели 70% от първите си сервиси. Димитров направи повече двойни грешки, отколкото асове - 8 срещу 9, и спечели едва 28% от точките след втори сервис.

Миналогодишният полуфиналист беше много близо до първата си загуба срещу квалификант в турнирите от Големия шлем. Той обаче издържа на напрежението в инфарктните геймове на петия сет и вдигна победоносно ръце след 3.25 часа игра.

Двубоят започна лошо за Димитров, който допусна пробив още във второто си подаване. Макензи затвърди предимството си и поведе с 3:1. Световният №3 имаше две поредни възможности да върне пробива при 3:4. Българинът допусна грешка от бекхенд при първата, а при втората остана пасивен и американецът завърши при мрежата.

С два добри начални удара Макензи измъкна подаването си и поведе с 5:3. При 5:4 американският дебютант сервираш за спечелването на сета и взе комфортен аванс от 40:0. Димитров спаси първите два сетбола, но при третия изкара ретура си в аут.

Във втората част миналогодишният полуфиналист започна по-добре да се наглася към играта на 186-ия в света. Американецът спечели с лекота първите си две подавания. При третото обаче той изостана с 0:40 и допусна двойна грешка при втората точка за пробив. Димитров заигра много по-уверено и до края на сета не даде нито един гейм на съперника.

Противно на очакванията българинът не успя да се възползва от момента. Той бързо загуби ритъм и мачът започна да става все по-тежък за него. След няколко оспорвани гейма шампионът от финалите на АТП се оказа догонващ в резултата, след като допусна пробив за 2:3.

Макензи продължи да играе вдъхновено и набързо повее с 40:0. Американецът обаче се поддаде на нервите и не успя да затвърди пробива. След като пропиля три възможности за 4:2, той допусна двойна грешка. Димитров се възползва от шанса да върне пробива с един от малкото си успешни минаващи удари в този мач.

Българинът беше на път да хвърли на вятъра усилията си в този гейм, след като допусна изоставане от 0:40 в следващия. Той все пак се събра и спечели следващите пет точки, за да поведе с 4:3.

При 4:5 Макензи сервираше за оставане в сета, допусна поредица непредизвикани грешки и даде два поредни сетбола на съперника. Димитров реализира втория с печеливш форхенд и с пробив сложи край на третия сет.

Световният №3 обаче се върна от стола за почивка напълно неузнаваем. Той изигра кошмарен сет, в който не успя да спечели нито един гейм. Четвъртата част продължи едва 22 минути, а българинът взе само девет точки от разиграните 33 точки в нея.

Решаващият пети сет се превърна в голяма игра на нерви. Двамата стабилизираха началния си удар и не даваха никакви възможности за пробив. Вторият сервис продължи да създава огромни проблеми на Димитров, но за негово щастие първите му сервиси влизаха често.

С напредването на сета българинът започна да взима надмощие. В 12-ия гейм той поведе с 30:0, но не успя да стигне до мачбол. При 8:7 ситуацията се повтори, като Макензи отново се добра до равенство след изоставане от 0:30.

Този път обаче американецът допусна двойна грешка, която доведе до първата и оказала се единствена възможност за пробив в петия сет. Тя беше с цената на мачбол и 186-ият в световната ранглиста не издържа на напрежението, изпращайки форхенда си в мрежата.

Дневник