Горещите линии за сексуално насилие в САЩ получават много повече обаждания от старта на кампанията #MeToo (И на мен), показват техни данни, цитирани от агенция "Ройтерс".

Първия скок е регистриран през октомври, когато на хората им се е налагало да чакат по три часа, за да се свържат с оператор, съобщават от Националната гореща линия за сексуално насилие. Броят на свързалите се с Националната мрежа за изнасилване, насилие и инцест (RAINN) се е повишил с 25% през ноември в сравнение с предишната година и с 30% през декември. Рекорден брой обаждания са регистрирани през 2017 г. – 209 480.

Кампанията #MeToo в социалните мрежи започна след поредицата разкрития за сексуален тормоз и насилие от високопоставени личности в шоубизнеса, спорта и политиката. Многобройни неизвестни жени също събраха кураж да споделят какво са преживели, поставяйки началото на сериозен разговор за това какво все още не е наред с отношението към жените в западния свят.

В RAINN са наети 40 нови служители към досегашния екип от 200 души, усилено се набират и доброволци, обясни изпълнителният директор на организацията Скот Берковиц. В Кризисния център за изнасилвания във Вашингтон средно 70 души седмично търсят правна, физическа или психологическа помощ – а преди #MeToo са били 30-40, казва изпълнителният директор Индира Хенард. Даренията също са се увеличили. "Не мисля, че изобщо някога в историята сме говорили по този начин за сексуалното насилие и последиците от него", твърди тя.

Dnevnik.bg