Роденото преди няколко седмици окапи в Лондонската зоологическа градина ще носи името на Меган Маркъл, годеницата на британския принц Хари. Решението на управата е по този начин да се отпразнува предстоящата през май сватба в кралското семейство.

"Името е особено подходящо, защото случайно човекът, който през 1901 г. пръв е привлякъл вниманието на света към окапи, се е казвал Хари - членът на Лондонското общество на зоолозите сър Хари Джонстън", съобщават от зоопарка.

След раждането на 9 декември 2017 г. гледачката Джема Меткаф коментира: "Всяко новородено е повод за радост, но идването на бял свят на Меган е и страхотна възможност да привлечем повече внимание към окапи, които са вид, силно застрашен от изчезване".

Бозайникът от семейството на жирафите се среща основно на територията на Демократична република Конго в Африка и е характерен с това, че част от окраската му е като на зебра. Според изследователи, цитирани от зоологическата градина на Сан Диего, популацията им вероятно не надхвърля 25 000 животни.

Dnevnik.bg