Срокът за преминаване на едносменен режим на всички училища в България, който в момента е 2021 г., ще бъде удължен за училища в големите градове след представяне на индивидуален план от всяко от тях. В момента на две смени се учи в 298 училища, а според министъра на образованието Красимир Вълчев за 60% от тях е оптимистично да преминат към едносменен режим за осем години, т.е. до 2026 г. Това се разбра по време на блиц контрола в ресорната комисия в парламента днес.

Свиването на приема е една от стъпките за преминаване към едносменен режим, за която "Дневник" вече писа. Други са строежът на нови сгради или дострояването на съществуващите. От думите на министъра се разбра, че ако едно от две съседни училища има излишък на стаи, а друго - недостиг, те може да си разменят сградите или празните стаи да бъдат ползвани от друго училище.

Министър Вълчев обяви, че не иска да променя срока за всички училища, за да не се изгуби амбицията за преминаване към едносменен режим. По думите му обаче трудности за това ще има в София, Варна и Пловдив.

Дневник