Възможност за строителство на втори кабинков лифт в ски зоната над Банско, но не и за изграждане на нови и разширяването на съществуващи ски писти. Това е едно от основните предложения, залегнали в компромисен вариант за промени в плана за управление на Национален парк "Пирин", който известният български алпинист Боян Петров ще внесе в петък за разглеждане в Министерство на околната среда и водите с копие до Министерския съвет. Проектът му е изготвен съвместно със специалисти и юристи и Петров разказва подробно за него в интервю пред вестник "Капитал".

Проектът за промени в оспорваното правителствено решение от 28 декември 2017 г. цели да конкретизира гласуваните поправки, да удовлетвори официалните искания на засегнатите страни и да стигне до решение на казуса, което от години се отлага. Все още няма официална позиция по проекта му от страна на концесионера на ски зоната "Юлен", както и на коалиция "За да остане природа в България".

Петров мотивира предложенията с липсата на конкретност в сега подкрепеното от кабинета решение - колко, къде и какви писти и въжени линии. "Това поражда опасенията, че приетите промени са един бял лист, върху който после може да бъде написано всичко. И това наистина да доведе до възможност за застрояване на близо половината от планината, която е национален парк и световно признато природно наследство", заявява Боян Петров в интервю за вестник "Капитал".

Другото важно предложение на Петров е за редакция на текста, одобрен от кабинета, според който в зоната за опазване на горските екосистеми и отдих "се забранява всякаква човешка дейност освен "водохващане". Във варианта на Боян Петров той се променя на "водовземане с цел осигуряване водоснабдяването на населени места и селищни образувания за питейно-битови нужди". Това решава проблема с подозренията, че позволеното "водохващане" е за изграждане на водоеми, от които да се прави изкуствен сняг за бъдещи нови писти.

Редакцията в предложението на Петров по думите му удовлетворява сто процента искането за втори кабинков лифт, което изказват местните хора и общината. Заедно с това хората, които протестират в защита на Пирин, получават гаранция, че покрай втория лифт няма да се промъкнат възможности за застрояване и унищожаване на националния парк.

Ако отговорните институции, концесионерът "Юлен" или общината отхвърлят предложението му с аргумента, че връщането на забраната за строителство на нови писти, спира развитието на туризма, това според Петров ще покаже, че вторият кабинков лифт е само параван за други намерения. "При сегашното презастрояване след новите писти ще дойдат искания за нови лифтове, влекове, въжени линии, заведения и т.н. Монополното усвояване на планината от концесионера на сегашната ски зона силно ограничава жизнената конкуренция и въобще не е в полза на развитието на туризма", обяснява още той.

Дневник