Великобритания назначи министър за самотата, който да поеме работата около убийството на депутата Джо Кокс и да се заеме с проблемите, произтичащи от изолацията, която повече от един на всеки десет британци чувстват, предаде "Ройтерс".

Спортният министър Трейси Крауч ще влезе в новата роля в допълнение на сегашната си работа и ще развие стратегия, за да реши проблема, който изследователи свързват с деменцията, ранната смъртност и високото кръвно налягане.

Британският премиер заяви, че иска да вземе "мерки срещу самотата, която изпитват възрастните хора, болногледачите, тези, които са загубили любими хора, онези, които нямат с кого да си говорят". По думите й "за твърде много хора самотата е тъжната реалност на съвременния живот". С това Мей е изпълнила една от каузите, за които се бореше депутатката Джо Кокс.

Тя бе убита от крайнодесен екстремист през 2016 г., след като бе член на парламента за малко повече от година.

По данни на Червения кръст над 9 милиона жители на Великобритания, чието население е общо 65.6 милиона души, страдат от самота. Повечето хора над 75 години живеят сами и около 200 000 възрастни хора във Великобритания не са разговаряли с приятел или роднина в продължение на повече от месец според данни на правителството.

Повечето доктори във Великобритания преглеждат между един и петима пациенти на ден, които са поискали консултация основно защото са били самотни, показват данни на Кампанията за край на самотата.

Комисията на Джо Кокс за самотата, която 41-годишната депутатка създаде малко преди смъртта си, призова да се назначи министър, който да ръководи действията по въпроса.

Дневник