Румънският президент Клаус Йоханис одобри номинацията на евродепутата Виорика Данчила за премиер – третият за година и първата жена на поста.

Данчила, на 54 години, се смята за близък съветник на социалдемократическия лидер Ливиу Драгня (това е и причината някои членове на партията да са били против номинацията ѝ заради съдебните дела срещу него). Бивш учител и инженер в OMV Petrom (преди да влезе в политиката) и лидер на женската организация на партията, понастоящем тя е заместник-председател на Комитета по земеделие и регионално развитие към европарламента. Напоследък беше известна с остри критики към досегашния премиер Михай Тудосе.

Първият министър-председател на упраляващите социалдемократи Сорин Гриндяну подаде оставка миналата година, а наследникът му Михай Тудосе - тази седмица. Първият кандидат на социалдемократите, Севил Шайдех, беше отхвърлен от президента Клаус Йоханис. Самият лидер на партията Драгня, не може да бъде номиниран, тъй като е бил осъждан.

Държавният глава обаче заяви, че е силно недоволен от сегашната политическа ситуация "след две неуспешни правителства на социалдемократите". "Очевидно е, че е нужно (да има) правителство, за да се намали несигурността възможно най-много. Искам да имаме бърза процедура, която да доведе до съставяне на ново правителство", каза Йоханис, цитиран от The Romania Journal.

Дневник