Министерството на правосъдието (МП) предлага промени в закона за съдебната власт, с които да се даде достъп на съдебния инспекторат до банковите тайни на магистратите, да се уеднаквят правилата по обжалване на решенията на прокурорската и съдийската колегия на съдебния съвет за назначаване на административни ръководители и да се удължи срокът на проверка на имуществените декларации.

Това става известно от измененията, качени за обществено обсъждане в портала за обществени консултации strategy.bg, за които съобщиха и от правосъдното министерство.

Удължаването на срока за проверка на декларациите от три на шест месеца се предлага с мотив, че те вече се проверяват от инспектората и това е "идентифицирано като единствената възможност за продължаване и приключване на проверките на имуществените декларации".

С промените се създава възможност в случаите, когато съдиите, прокурорите и следователите декларират съгласие, инспекторатът да има достъп до фактите и обстоятелствата, съставляващи банкова тайна, "за да се избегне сложната процедура по искане на разрешение от съответния районен съд и получаване на необходимата информация".

Според проекта по този начин инспектората ще бъде задължен да иска разкриване на банкова тайна само за лицата, които не са декларирали писмено своето съгласие за достъп до данните, необходими за проверка на имуществените им декларации, част от които са банкова тайна. "Предложените изменения и допълнения преодоляват противоречивата практика на районните съдилища относно компетентния съд, който може да разкрие банковата тайна на съответното лице – предлага се това да е районният съд по постоянния адрес на лицето", разбира се още от документа, в който са разписани мотивите за промените.

Промените предвиждат още срокът за изготвянето на комплексна оценка на съдия, прокурор или следовател от Комисията по атестирането и конкурсите към съответната колегия да тече от откриване на процедурата с решение, а не както е предвидено в момента от постъпване на предложение. "Извършването на тази атестация включва множество действия - събиране на статистически данни за пет години, проверки на ИВСС по глава девета, раздел I a и І б, посещение на открито съдебно заседание и изслушване на атестирания съдия, събеседване с колегите и др., поради което едномесечният срок за изготвяне на комплексна оценка при сегашната редакция изтича преди да е започнала същинската дейност по атестирането", става известно още от мотивите.

Друга промяна, предлагана от правосъдното министерство, е за уточняване на правомощията на управителния съвет на Националния институт на правосъдието (НИП), като се акцентира върху приемането на учебни програми за задължителните обучения, на годишен план за дейността и на годишни отчети за изпълнението на бюджета на института.

Дневник