Евертън" привлече втори нов футболист през зимния трансферен прозорец, след като финализира сделката с "Арсенал" за Тио Уолкът. Нападалят пристига на "Гудисън парк" за 20 милиона паунда, като подписа договор за три години и половина, след като премина медицински тестове.

"Идвам в "Евертън", защото искам клубът да мине не следващото ниво", каза английският национал. По-рано "карамелите" привлякоха и Дженк Тосун от "Бешикташ".

След 12 години на "Емиратс" Уолкът напуска "Арсенал". Той изигра 270 мача във Висшата лига за "артилеристите" и отбеляза 65 гола. Единствено Денис Бергкамп (277) и Патрик Виейра (276) имат повече срещи в елита за тима под ръководството на Арсен Венгер. Във всички турнири Уолкът записа 397 срещи и отбеляза 108 попадения. Нападателят е един от едва 19-те играчи в историята на тима от Северен Лондон, който минава границата от 100.

"Благодаря на всички в "Арсенал" – мениджърът, треньорите, помощния персонал и всички останали, които бяха мое семейство през последните 12 години. Благодаря и на всички съотборници, с които имах честта да играя, но най-вече на феновете за невероятната подкрепа. Тъжен съм, че напускам, но същевременно съм развълнуван от новото предизвикателство", каза Уолкът в обръщение към бившия си клуб.

Той се присъединява в тима на Сам Алърдайс, който от декември пожела повече скорост в нападението на "Евертън". Уолкът се събира с Уейн Рууни, с когото бяха съотборници в националния отбор на Англия до 2016 г. Уолкът държи рекора за най-млад играч, облякъл екипа на "Трите лъва" – 17 години и 75 дни, поставен през май 2006 година.

"Много съм развълнуван, защото имаше сериозно състезание между няколко клуба за подписа на Тио. Той е опитен футболист, който ще внесе скорост и нюх към гола в нашия състав. Показателите му говорят сами по себе си, а физически той е сред най-добре подготвените във Висшата лига", каза Алърдайс, който върна нападателя в националния отбор на Англия в краткия си престой начело..

Уолкът спечели ФА къп три пъти с "Арсенал", както и три пъти "Къмюнити шийлд". Нападателят ще играе с №11 на "Гудисън парк".

Дневник