Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да обсъди днес общото си становище по темата за "вечните началници" в съдебната система. Проблемът бе поставен пред Конституционния съд от главния прокурор Сотир Цацаров, който се обяви "за" съдебната номенклатура.

Цацаров поиска тълкуване на чл. 129, ал. 6 от основния закон ("Административните ръководители в органите на съдебната власт, с изключение на тези по ал. 2, се назначават на ръководната длъжност за срок от пет години с право на повторно назначаване"- бел.ред.) и отговор на въпроса: "Какъв е обхватът на израза "с право на повторно назначаване".

Същността на проблема се състои в това може ли магистрат, който два мандата е бил на ръководен пост в определен орган на съдебната власт, след това да бъде назначен за трети път в друг орган на Темида. Т.е. след 10 години началнически мандат в един съд или прокуратура, същият магистрат да бъде избран за още 10 години за начало на друг съд или прокуратура като по този начин кариерата на някои магистрати се състои само в председателство.

Според главния прокурор ветото в Конституцията е само за повече от два мандата начело на един орган на съдебната власт и няма пречка след това да бъде избран за ръководител на друга съдебна институция.

В средата на октомври миналата година съдийската колегия промени практиката на предшествениците си и забрани "вечните шефове" в съда и прокуратурата. С осем гласа "за" и пет "против" бе решено, че конституцията позволява максимум два поредни ръководни мандата, независимо дали те ще са в един или в различни органи на съдебната власт.

Прокурорската колегия също декласифицира кандидат от конкурс за апелативен прокурор във Варна, защото два мандата е бил ръководител на друг съдебен орган.

Предишният състав на ВСС не виждаше проблем в "постоянните шефове" и в мандата му бяха гласувани няколко такива назначения. Мотивът им бе, че основният закон не позволява някой да изкара три поредни мандата в един и същ съд, но проблемът отпада, ако третият и следващите мандати са в различен съдебен орган. Така се създаваше ръководна номенклатура в съдебната система.

Конституционният съд вече допусна делото за разглеждане и поиска становища. Докладчик е Филип Димитров.

Дневник